Economía y negocios | Actualidad

5.500 EROS en un any de reforma laboral

Amb la reforma laboral aprovada pel PP i CiU, el 2012 ens deixa més de 5.500 Expedients de Regulació d'Ocupació, 2000 més que l'any anterior

Això significa que d'un any per l'altre els acomiadaments col?lectius, en alguns casos massius, s'han multiplicat per 2. Les persones afectades per aquests expedients, també pràcticament s'han duplicat.

Els Expedients de Regulació van afectar l'any passat 75.000 persones quan l'any 2011 la xifra d'afectats era de 48.000. Destaca el fet que molts d'aquests EROS s'han produït al sector de la indústria, que teòricament havia de portar-nos a la recuperació gràcies a les exportacions. Tot i que sí que han exportat més, és tan baix el consum a Catalunya i a la resta de l'Estat que aquestes empreses han hagut de recórrer a més expedients que mai.

Más información

En conjunt, el nombre de persones aturades a Catalunya ha pujat en 33.000 persones ja amb la reforma en vigor, un 5 per cent més.

Les xifres també són negatives pel que fa a noves contractacions: es van formalitzar 15.000 contractes menys al 2012 que al 2011.

I també creix el nombre d'empreses dissoltes després de la reforma: prop de 3.200 a Catalunya durant el 2012, 400 més que un any abans.

I com a resultat de totes aquestes dades, a Catalunya hi ha hagut durant el 2012 una reducció total de 19.000 llars perquè molts joves ha tornat amb els pares i moltes famílies s'han agrupat per estalviar despeses. Malgrat aquesta reducció global, hi ha hagut un increment de 18.300 llars sense cap ingrés. A Catalunya, són ja 117.000 les famílies en aquesta situació.

Amb aquestes dades, els sindicats, com es poden imaginar, han posat el crit al cel. Sobretot després d'escoltar els brots verds que anuncien els responsables d'ocupació de la Generalitat i també el president de Foment del treball, que aquest matí ha passat per l'antena de la SER per criticar de nou als funcionaris.

Els sindicats no veuen brots verds ni a curt ni a llarg termini. José Cachinero, de Comissions Obreres, diu que l'únic camí que queda per canviar l'espiral negativa sense fi de la situació econòmica és fer un gir en les polítiques del Govern espanyol i de la Generalitat: "Si després de tot això que s'està veient els governs no ho posen en valor i canvien el rumb de les seves polítiques econòmiques, estem davant d'unes reformes profundament ideològiques perquè no es justifiquen"

Els governs no donen senyals de canvi i la gran patronal espanyola, el que vol és aprofundir en les reformes. Joan Rosell, president de la CEOE, diu que no es creu que hi hagi 6 milions d'aturats com diu l'EPA, creu que s'ha de fer minijobs amb salaris petits i defensava en una entrevista a l'Hoy por Hoy, que s'ha de reduir el nombre de funcionaris: "I el mateix a les autonomies, que s'han traspassat unes competències i que ara, en comptes d'haver-hi un, com era a l'administració central, ara n'hi ha dos a les autonomies i a les entitats locals. I a l'administració pública, malauradament, ni s'avalua, ni es controla, ni se soluciona"

El líder de la UGT, Josep Maria Álvarez, respon a Rosell que s'ocupi de la CEOE i deixi en pau als funcionaris: "Quan es fan afirmacions tan fortes s'hauria de dir alguna cosa més. Sobretot quan la CEOE no és un exemple de res. I en els últims anys, si mirés cap a ella mateixa, algunes coses no les diria"

Joan Rosell va dir que sortiríem guanyant si alguns funcionaris sense feina es quedessin a casa i cobressin un subsidi perquè així l'administració s'estalviaria despeses de telèfon i paper.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00