Sociedad

Rigau atribueix als alumnes immigrants l'estancament a PISA

L'estudi de referència sobre la qualitat de l'educació al món, l'informe PISA, que surt cada tres anys, revela un estancament de l'ensenyament a Catalunya. Rigau ho atribueix als alumnes nouvinguts

La consellera d'Ensenyament, Ireneu Rigau(ACN)

La consellera d'Ensenyament treu ferro al fet que Catalunya no progressi en els resultats PISA i considera "lògic" que una comunitat que té un índex de nouvinguts alt, com és el cas de Catalunya, tingui pitjors resultats.

Els resultats dels exàmens PISA parlen d'un estancament dels alumnes catalans des de l'any 2003, que és el primer en què ens vam incorporar a aquesta prova. Des de llavors hem millorat una mica en comprensió lectora i anem lleugerament enrere en matemàtiques i ciències.

Más información

Respecte de la capacitat dels alumnes d'entendre un text, Catalunya obté una nota mitjana de 501 punts, per sobre de la mitjana dels països de la OCDE i d'Espanya però a 70 punts del primer de la classe, que és Shanghai. En ciències estem 90 per sota del primer classificat i per sota també de la mitjana Espanyola. I en matemàtiques que és la matèria a la que s'ha prestat especial atenció aquest any, la distància és encara major respecte del primer i anem enrere respecte als tímids avenços que s'havien aconseguit anys enrere.

Pisa no només ofereix un rànquing de resultats, també fa algunes valoracions sobre la distància entre els millors i pitjors alumnes i sobre la capacitat del sistema per corregir les diferències socials. Aspectes en els que segons el responsable de la Fundació Bofill, Xavier Bonal Catalunya obté una de calenta i una de freda.

A nivell global, el resultat d'aquest informe PISA confirma l'ascens dels sistemes educatius asiàtics. Ja no és només Corea, que ja es va col.locar en primera posició a l'informe del 2009 sinó també diferents regions xineses i Japó, que copsen els set primers llocs de la classificació, per sobre dels països nòrdics. Globalment, Espanya millora els seus resultats però continua a la meitat de la taula.

Irene Rigau atribueix l'estancament en matemàtiquesi el descens en ciència a una major presencia d'immigrants a les aules, en comparació a altres comunitats autònomes com Castella i Lleó que té una "població més clàssica i homogènia". En el darrer informe PISA, Castella i Lleó apareix com la segona CCAA amb millors resultats en matemàtiques per darrere de Navarra.

La prioritat a Catalunya, segons va dir la consellera, serà millorar en ciències, on estem per sota de la mitjana d'Espanya. A partir de gener, Rigau, farà arribarals professors d'institut orientacions per detectar en què van fluixos els alumnes.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00