Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Trànsit Girona posa en marxa un grup per persones trans i les seves famílies: "Volem ser un espai segur"

Són sessions obertes, que es repetiran cada dimecres a les 6 de la tarda al Centre d'Especialitats Güell fins al 8 de maig

Cristina i Luca amb la psicòloga Livia Jarque

Cristina i Luca amb la psicòloga Livia Jarque / BAF

Girona

La Unitat Trànsit de la regió sanitària de Girona, que acompanya des del setembre del 2021 a persones trans, ha posat en marxa els Grups Multifamiliars. Són trobades obertes moderades per una psicòloga i una treballadora social on persones trans i les seves famílies hi poden participar per compartir les seves experiències i adquirir eines per gestionar possibles dificultats del mateix trànsit. La primera sessió va ser el dimecres 3 d'abril, i està previst que es repeteixin cada dimecres a les 6 de la tarda fins al 8 de maig a la Sala Mercè Cullell del Centre d'Especialitats Güell de Girona.

"Volem crear un espai segur on compartir vivències i fortaleses, entre familiars i usuaris de Trànsit" ha explicat Lívia Jarque, psicòloga d'aquesta unitat. "El poder dels altres és molt potent. Té més efecte que t'aconselli una persona que ho està vivint en carn pròpia, que la teva psicòloga" apunta. Assegura que "no hi ha una única manera de transitar" i, per tant, al grup es veuen diferents versions. A més, també entenen l'entorn familiar com un aspecte ampli. "Hi ha persones que han tallat amb la seva família i reben el suport d'un company de pis o d'una veïna. Tots estan convidats" diu la psicòloga que assegura que a la llarga volen arribar a tota la comunitat perquè "hi ha moltes preguntes sobre la qüestió trans".

Viure-ho en primera persona

També ens ha acompanyat en Lucas, un noi trans, i la seva parella, la Cristina, que ens han explicat la seva experiència. "Crec que aquestes teràpies estan molt bé per desfogar-te amb gent que també està passant pel mateix procés que tu, però potser no en el mateix pas" explica Lucas. "Pel tema de les hormones hi ha molts dubtes. Està bé perquè jo ja hi he passat i els puc ajudar". Segons la Cristina, "les experiències són molt diferents segons la família".

En Lucas, que se sent home des dels 8 anys, assegura que fer el pas de dir obertament que ets un home "fa por". "Perquè no està normalitzat a la societat". Va conèixer a la seva parella, la Cristina, abans de la transició i assegura que va ser un suport durant aquest període. "Un dia em va dir: si ets trans, jo no tinc problema" explica en Lucas, "i jo vaig pensar: m'han pillat. Però va ser un descans, em vaig treure una motxilla plena de roques molt gran". "Jo mai vaig pensar en deixar-ho" assegura la Cristina "perquè ell continua sent el mateix. Vaig pensar en com ajudar-lo i com ho passarem junts, com a parella".

Unitat Trànsit de Girona

La Unitat Trànsit de Girona va posar-se en marxa el setembre de 2021 amb l'objectiu d'oferir acompanyament a les persones amb identitats de gènere no normatives de la Regió Sanitària Girona. Des de la seva obertura fins a mitjan març de 2024 s'hi han acompanyat 365 persones.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Entrevista Lívia Jarque, psicòloga i Cristina i Lucas, parella que forma part dels grups multifamiliars de Trànsit Girona

18:46

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712568122541/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00