El BalcóEl Balcó
Sociedad

Criminologia, la carrera trampa que està de moda

Les notes de tall han pujat un 33%, però molts dels alumnes no saben realment què van a estudiar

Criminologia, la carrera trampa que està de moda

Criminologia, la carrera trampa que està de moda

17:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714067257586/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La criminologia està de moda. Des del 2015, a Espanya s'han doblat els alumnes matriculats en aquest grau i, a Catalunya, en aquests nou anys, la nota de tall ha pujat un 33%. Actualment, es pot estudiar criminologia a cinc universitats —cinc de públiques i una de privada— i la nota de tall ronda el 10 sobre 14. La criminologia es va començar a estudiar a l'Institut de Criminologia, sense ser una titulació universitària, i no va ser fins al pla Bolonya, l'any 1999, que aquests estudis es van convertir en un grau universitari.

Fer criminologia

La Vinyet és estudiant del doble grau de criminologia i dret, que quan ella va entrar tenia una nota de tall de 12 sobre 14. Considera que el pla d’estudis en criminologia “és molt complet”. A ella sempre li havia cridat l’atenció l’àmbit social, i per això va decidir estudiar aquest grau que incloïa dues carreres: “Ho vaig veure interessant i em vaig llençar a la piscina”.

Actualment, té clar que vol enfocar-se més en el dret. Està entre ser fiscal o advocada, però creu que la carrera de criminologia també és una bona formació complementària a altres estudis: “Et trobes assignatures que no sabies que hauries d’estudiar. Per exemple, aprendre com l’exclusió social d’alguns col·lectius explica quins són més propensos a ser criminals o víctimes”.

Per altra banda, l’Anna ja ha acabat la carrera de criminologia, i ara està estudiant un màster en criminalística. Al mateix temps, està opositant per a ser Mosso d’Esquadra. Quan va entrar en la carrera, la nota de tall era de 8,3 i ara se situa ja en un 9,5. La va escollir per la “varietat d’assignatures” que oferia, però no va ser fins al segon any que va decidir que volia ser policia.

El grau trampa

"Hi ha hagut moltes baixes durant la carrera perquè s'esperaven que fos com ser inspector de policia", ha explicat l'Anna. De fet, l'Àngel Parraga, professor associat del grau de Criminologia de la UB i president del Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya, ha apuntat que la criminologia és "el grau trampa", perquè molts alumnes hi arriben sense saber què van a estudiar. Ara bé, cada vegada "són menys".

La confusió més gran és amb la criminalística, la disciplina que recull les proves d'una investigació criminal. L'Anna està estudiant el màster i assegura que és molt diferent de la carrera. En aquests estudis sí que hi ha el que es pot veure a la tele, com interpretar una escena del crim o extreure empremtes dactilars, tot i que "la televisió és una cosa i la realitat una altra", ha subratllat.

Tot i que no sigui acabar treballant com a CSI, la criminologia té moltíssimes sortides: "Estem parlant de 14 fins a 19 àmbits diferents de treball", ha detallat Parraga. Es pot treballar com a policia, però també dins d'una presó, a les juntes de tractament penitenciari, assessorant una administració en les seves polítiques públiques o bé amb l'urbanisme. Són els criminòlegs els qui decideixen que les portes dels edificis seran de vidre, o que hi haurà més llum en una zona perillosa.

Un grau jove

Si bé és veritat que hi ha molta varietat de sortides en criminologia, Parraga creu que "no hi ha feina per tothom". El motiu és que la criminologia és un grau molt jove, que encara "s'està estructurant" que està en "fase de professionalització". El Col·legi de Criminòlegs de Catalunya només té cinc anys i encara no hi ha una llei d'àmbit professional per regular quines són les àrees on hi ha d'haver un criminòleg on ara hi ha persones amb estudis diferents: "Moltes de les coses que podríem fer estan ocupades per altres professionals".

"La criminologia està de moda", ha constatat Parraga, però cada vegada més, la societat "s'adona que és un servei públic essencial".

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00