Reci-CLAR!

Per què i com hem de reciclar correctament el vidre?

El reciclatge del vidre permet donar-li una segona vida als nostres envasos

Per què i com hem de reciclar correctament el vidre?

Per què i com hem de reciclar correctament el vidre?

01:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712308929772/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El reciclatge de vidre permet reduir la quantitat de residus destinats a tractaments finalistes, alhora que suposa un estalvi tant de primeres matèries com d'energia per a la fabricació de vidre. El reciclatge forma part de larecollida selectiva, és a dir, l’acció que es du a terme quan es gestionen els residus per dipositar-los a la fracció corresponent segons els materials i característiques concretes de cadascun.

També es pot optar per la reutilització. Hi ha envasos de vidre, com els pots de vidre, que després d'un procés adient de rentatge es poden tornar a utilitzar per a la mateixa finalitat. Una ampolla de vidre es pot reutilitzar entre 40 i 60 vegades amb una despesa energètica del 5% de la que significaria el seu reciclatge. Aquesta és, per tant, la millor opció des d'un punt de vista ambiental.

Com se li dona una segona vida als envasos de vidre?

El reciclatge del vidre s'inicia amb un procés de neteja i de separació de materials no desitjables (taps, elements metàl·lics, adhesius...). Posteriorment, es realitza una trituració, condicionada a una granulometria idònia, fins a obtenir el que s'anomena casc de vidre que servirà com a matèria primera per a la fabricació de nous envasos.

El casc de vidre es transporta a les fàbriques d'envasos de vidre on es duen a terme els processos de fusió a altes temperatures fins a aconseguir una massa líquida homogènia. Un cop condicionada tèrmicament es procedeix a donar la forma d'envàs mitjançant motlles i tisores automàtiques.

Actualment, la destinació majoritària del vidre procedent de la recollida selectiva és el reciclatge per a la fabricació d'envasos, tot i que una fracció minoritària es destina a la fabricació d'altres productes, bàsicament per a la construcció.

Què va al contenidor verd?

Els residus que podem llençar al contenidor verd són: ampolles de vidre (ampolles de suc, iogurts de vidre, ampolles d’oli de vidre, desodorant de vidre, etc.), pots de vidre sense tapa i flascons de vidre.

Què no hi va?

Els residus que no podem llençar al contenidor verd són: els gots de vidre, el vidre pla procedent de finestres, miralls, plats, gerros, ceràmica (ja que aquest tipus de residus s’han de portar a la deixalleria per a poder realitzar un correcte reciclatge); envasos buits que hagin contingut medicaments (ja que s’han de dipositar a les farmàcies que disposen d’un contenidor específic), taps de les ampolles i dels pots, bombetes i fluorescents.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00