Salud y bienestar

Vuit de cada deu persones han tingut càries

De mitjana, els nens comencen a anar al dentista amb gairebé sis anys, cinc més tard del recomanat

Presentació del Baròmetre de la Salut Bucodental d'Espanya al Col·legi de Periodistes

Barcelona

El 79% de les persones a Espanya ha tingut càries en algun moment de la seva vida i, d’elles, més de la meitat (52%) afirmen que els seus fills també. És una de les conclusions que pot extreure’s del Baròmetre de la Salut Bucodental a Espanya 2024, presentat aquest dimecres a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya per la firma de clíniques dentals Instituts Odontològics.

Malgrat l’alta incidència de la càries en la població, tenim una bona autopercepció de la salut bucodental, que valorem de mitjana amb un notable (7,1), a gairebé el mateix nivell que la salut física (7,2) i una mica menys que la salut mental (7,6).

Roger Sobrepera, Director general d'Instituts Odontològics

Una altra conclusió del baròmetre és que els nens comencen a anar al dentista cinc anys més tard del recomanat per la Societat Espanyola d’Odontopediatria, que aconsella portar-los abans que compleixin el primer any. No obstant això, la mitjana al nostre país se situa en els 5,8 anys.

La por al dentista encara existeix

L’estudi constata que sentiments com la por o els nervis continuen presents entre alguns pacients de serveis dentals. Concretament, el 41% afirma sentir-los quan va al dentista, tot i que això no evita que hi acudeixin de forma regular. En canvi, el 22% (gairebé una de cada quatre persones) sí que redueix les seves visites per aquest motiu.

La principal raó per a sentir por o nervis és una creença que el tractament els farà mal (60%), seguit del cost econòmic (39%) i de les males experiències (23%), siguin pròpies (17%) o del seu entorn (6%).

En alguns casos, la por provoca inclús que la persona decideixi ajornar un tractament que hauria de realitzar-se. Un terç dels enquestats (35%) ho està fent i, d’ells, el 5% és per aquest motiu. No obstant això, la majoria ho fa per una qüestió econòmica. Altres raons són la mandra (18%) o l’absència de cites amb l’especialista (10%).

Dos cops l’any, la mitjana de visites al dentista

Com l’any passat, la freqüència més habitual de visita al dentista és de dos cops l’any (57%, +4%), seguida d’un cop l’any (25%, -3%) i d’un cop cada 2 o 3 mesos (9%, -1%). Per edats, les persones entre 51 i 60 anys són les que més responen que van més de quatre cops l’any (27%). A més, hi anem per salut (55%) i no per estètica (6%).

Baptiste Chailan, Director mèdic d'Instituts Odontològics

Tampoc hi ha canvis interanuals en la llista dels tractaments més realitzats: la higiene bucal segueix en primera posició (73%), per davant de les revisions bucodentals (53%), dels empastaments (24%), de l’extracció de peces dentals (19%) i dels implants dentals (15%).

El raspallat de les dents, una rutina diària que es compleix

Un dels hàbits fonamentals per a mantenir una bona salut bucodental és el raspallat de les dents i la majoria de la població ho té clar: el 95%, mateixa xifra que l’any passat, ho fa diàriament. D’aquests, la mateixa proporció (39%) ho realitza tres cops al dia i dos cops al dia.

En canvi, gairebé dos de cada deu persones (17%) només se les raspalla un cop diàriament. I els motius que assenyalen són diversos: mandra (27%), estar fora de casa (27%), oblit (17%) o la creença que no és necessari fer-ho més cops (11%).

D’altra banda, l’ús dels raspalls de plàstic continua augmentant, passant del 40% el 2022 al 45% aquest any i igualant-se amb els raspalls elèctrics (45%), la tendència dels quals en els últims anys és a la baixa (-7% des del 2022). Entre els dos, copen pràcticament la totalitat del mercat (90%).

A més, en línies generals, complim amb la recomanació de canviar el raspall amb certa freqüència: la majoria de les persones deixa passar, com a molt, tres mesos (74%). Una minoria (7%) utilitza el mateix raspall durant tot l’any, i gairebé dos de cada deu (19%) el renoven al cap de sis mesos.

El tracte amb el pacient, un valor a l’alça

En l’elecció d’una clínica dental conflueixen diversos factors, però un tracte amable i proper ha estat el més citat entre les persones enquestades (43%), seguit de la ubicació (35%) i de les recomanacions d’amics o pares (31%). L’obtenció de garanties en els tractaments (22%), una àmplia oferta d’horaris (21%), facilitat per a reservar cita (21%) i que la clínica tingui especialistes en diferents àrees (20%) també destaquen.

Victòria Quintana, directora de Comunicació i Màrqueting d'Instituts Odontològics

Les ressenyes a Google són menys influents que en altres sectors i només el 6% dels pacients han escollit centre tenint-les en compte. De forma general, anem al mateix dentista que el nostre entorn, sigui la parella, familiars o amics, tot i que quasi tres de cada deu persones (29%) només hi van elles.

Respecte als motius per a canviar de clínica, les males experiències han augmentat de forma significativa (+7%) i s’han convertit en la principal raó (29%), seguides de la disconformitat amb els preus (19%) i d’haver-se mudat de domicili (18%). Contràriament, el percentatge de persones que han canviat de clínica perquè el tracte no era amable i proper ha descendit el 12% respecte de l’any passat.

No obstant això, el canvi de clínica no és comú, ja que la majoria de les persones enquestades (74%) no ho han fet en els últims dos anys ni tenen intenció de fer-ho. A més, la fidelitat dels pacients amb els seus dentistes ha augmentat d’una mitjana de cinc anys a set.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00