Reci-CLAR!
Actualidad

El millor residu és aquell que no es genera

Com menys residus generem, més fàcilment podrem gestionar tots aquells que no podem evitar

El millor residu és aquell que no es genera

El millor residu és aquell que no es genera

01:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710776374277/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El millor residu és aquell que no es genera. És a dir, com menys residus generem, més fàcilment podrem gestionar tots aquells que no podem evitar. Els objectius de l’Agència de Residus de Catalunya són la prevenció (evitar la generació de residus i minimitzar la contaminació dels que es generin), la reutilització (donar nous usos als productes per allargar-ne la vida útil) i la separació per materials per a facilitar el posterior reciclatge.

La nostra societat es caracteritza per la gran quantitat de residus que produeix, així com de recursos destinats a recollir-los i tractar-los, un fet que augmenta any rere any. Ara bé, tenir més qualitat de vida no implica necessàriament generar més residus. Tenim a l’abast consumir productes que generen menys residus, uns canvis que no afecten la nostra comoditat i que, a més, ens permeten estalviar diners. Només cal un petit canvi de mentalitat a l’hora d’omplir el cistell.

Una part dels residus que generem cada dia es pot prevenir, simplement canviant alguns hàbits de consum. Alguns exemples són:

Comprar productes en envasos grans o familiars en lloc de petits: la majoria dels productes que comprem –aigua, sucs, productes d’higiene– es presenten en envasos d’un sol ús. Per això, quan se n’ha consumit el contingut, aquests envasos esdevenen un residu que cal recollir de manera selectiva per fer possible el seu reciclatge. Tot aquest procés té un gran cost econòmic i consumeix molta energia. Optar per productes en envasos grans o familiars implica generar menys residus i, a més, un estalvi econòmic.

Fer servir productes reutilitzables en lloc d’un sol ús: La cultura de l’usar i llençar, quan es fa extensiva a milions de persones, es converteix en una font contínua i creixent de residus. Optar per productes reutilitzables o retornables du a una reducció dràstica del volum de residus, a més d’un estalvi econòmic considerable.

La separació en origen per materials per a facilitar el posterior reciclatge de tants residus com sigui possible: molts fabricants ofereixen els seus productes en envasos o materials reciclats o reciclables, de manera que la quantitat de residus generats i recursos naturals consumits es redueix i augmenta la de recursos potencialment recuperables. Sempre, naturalment, que tots els ciutadans participem en la recollida selectiva. És més recomanable comprar productes en envasos que siguin fàcils de reciclar, com el vidre o el cartó, per exemple.

6a edició de l’Ultra Clean Marathon, la cursa per la natura

L’Ultra Clean Marathon va celebrar el darrer 16 de març la seva 6a edició a la comarca d’Osona, amb sortida i arribada a la ciutat de Vic, amb un gran èxit d’inscripcions. Es tracta d’un repte esportiu que pretén fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura, al mateix temps que busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi ambient, tant a títol individual com quan participen en competicions organitzades, que han de ser sostenibles. És organitzada per la l’Agència de Residus de Catalunya en col·laboració amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00