Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Ràdio Girona dona al Museu d’Història el micròfon per on es llegien els comunicats de guerra

Aquest matí ha tingut lloc la donació coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio i amb la celebració del centenari de la ràdio a Catalunya.

Ràdio Girona cedeix el seu primer micro al Museu d'Història de Girona

Ràdio Girona cedeix el seu primer micro al Museu d'Història de Girona

10:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1707836642248/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

“Aquí EJ 38. Aquí, Ràdio Girona”. El 10 de desembre de 1933 i amb aquestes paraules, pronunciades per una jove Francina Boris, van començar les emissions regulars de Ràdio Girona EAJ 38. Les va pronunciar davant d’un micròfon d'un micròfon octogonal de grànuls de carbó, un dels quatre que hi havia a l’emissora.

Aquest tipus de micròfons, fabricats durant els anys 20 i 30 del segle passat, inicialment es feien servir per telefonia però van ser millorats per fer-los servir a les emissores de ràdio que aleshores naixien arreu del món. D’aquests de disseny octogonal se'n conserven molt pocs originals. Ràdio Girona va arribar a tenir-ne 4 dels quals, fins avui, a l'emissora només s'ha conservat aquest.

Maria Lluïsa Figa, locutora de Ràdio Girona que llegia els partes de guerra durant la guerra civil. Any 1937. / Ràdio Girona

Per aquest micròfon va parlar el president Companys durant les seves visites a la ciutat. El 30 de gener de 1939 el president del govern espanyol, Juan Negrín, de pas per la ciutat abans de marxar a l’exili, va parlar a través d’aquest micròfon de Ràdio Girona propugnant la resistència. Per aquest mateix aparell Carles Rahola va pronunciar les seves populars conferències setmanals, que també feien Miquel de Palol, Prudenci Bertrana, Joaquim Pla i Cargol i els polítics i intel·lectuals gironins de l’època. La locutora de Ràdio Girona, Maria Lluïsa Figa, el va fer va servir diàriament per llegir els comunicats de guerra del Comissariat de la Generalitat durant la Guerra Civil i per fer les crides de socors i les sol·licituds de notícies sobre els desapareguts.

Guió de Carles Rahola d’una conferència de Ràdio Girona de l’octubre de 1935

Guió de Carles Rahola d’una conferència de Ràdio Girona de l’octubre de 1935. / Ràdio Girona

Després de la guerra, aquests micròfons van ser substituïts a l’estudi del carrer de la Força per altres de més moderns i menys sorollosos però a Ràdio Girona encara els van mantenir per fer transmissions esportives d'hoquei i futbol durant els anys 40.

L’espai de la ràdio

Avui al matí ha tingut lloc l’acte de donació coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio i amb la celebració del centenari de la ràdio a Catalunya, coincidint amb les primeres emissions regulars de Ràdio Barcelona EAJ-1, la primera emissora que va emetre a Catalunya i a l'Estat. En el seu parlament, l’alcalde Lluc Salellas, ha agraït a Ràdio Girona la donació d’aquest micròfon a la ciutat i ha afegit que “és un goig que aquest museu pugui anar creixent amb peces com aquesta”.

Transmissió esportiva feta per Emili Banda.

Transmissió esportiva feta per Emili Banda. / Ràdio Gir

El micròfon que ha estat cedit al Museu es podrà veure fins a finals d’aquest febrer en una de les vitrines de l’entrada de l’equipament. Posteriorment, s’ubicarà al lloc que li correspon dins l’espai que relata la trajectòria històrica de la ràdio a la ciutat que forma part de l’exposició permanent del Museu d’Història. En aquest indret es poden trobar altres elements de la primera emissora de Ràdio Girona juntament amb una selecció molt important d’aparells de ràdio de la col·lecció cedida al Museu per Jaume Pol, el 1997.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00