Sociedad | Actualidad

Retorn a les aules marcat per la llengua

L'inici de curs escolar ve marcat per la implantació de la nova llei d'educació i la incògnita sobre com s'aplicarà en alguns centres el 25% de les classes en castellà marcat pel TSJC.

Façana de l'escola Cèsar August de Tarragona.(EVA HIDALGO)

Façana de l'escola Cèsar August de Tarragona.

El 15 de setembre és sinònim pels alumnes de llibres nous, de tornar a fer servir llibretes i agendes i de començar el curs amb un cert neguit per totes les novetats que vindran. Enguany aquests nervis per les incerteses són compartits també amb els pares, i estan motivats per la llengua. Els alumnes de les escoles Voramar de Salou, Els Cossetans de Cunit i el Cèsar August de Tarragona hauran de rebre un 25% de les classes en castellà, segons una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De fet, aquests tres casos se sumen als cinc que ja es van donar a conèixer el curs passat, tot i que tres centres ja no es veuran afectats perquè els alumnes ja han acabat l'ensenyament obligatori o bé han marxat directament, com és el cas de La Salle de Tarragona.

Más información

"S'haurà de donar compliment a la interlocutòria"

La directora dels Serveis Territorials d'Educació de Tarragona, Maria Àngels González, assegura que s'estudiarà durant un mes com complir adequadament amb aquesta quarta part de les classes impartida en castellà sense perjudicar al centre ni al sistema educatiu. De fet, assegura que "en molts d'aquests casos, aquest 25% ja s'està fent si se sumen hores de diferents àrees i diferents cursos".

Disparitat d'opinions entre els pares del Cèsar August

Els pares de l'escola Cèsar August de Tarragona no tenen una opinió ferma com a col·lectiu respecte la interlocutòria, i els posicionaments són molt diversos. Loudes Torrell és del parer de titllar-ho d'injustícia: "no ho trobo gens bé. Si fins ara tot ha funcionat correctament, per què volem canviar les coses?". També creu que la imposició és per marcar una línia ideològica: "és més per pebrots que per una altra cosa".

Hi ha altres pares, com en Rafael López, que hi estan d'acord: "en mi casa mi mujer habla a los niños en catalán y yo en castellano. Me parece bien que en la escuela también haya de todo". Hi ha una altra mare que no ha volgut donar a conèixer la seva identitat que també es mostra en la mateixa línia: "trobo bé que es facin les classes en català, en castellà i fins i tot en anglès. La meva filla ha de poder-se desenvolupar en el màxim d'idiomes possibles".

Ara bé, tots els pares coincideixen en un punt: es queixen de la desinformació. Diuen que l'equip educatiu no els ha explicat res, i de fet a dia d'avui n'hi havia que encara ignoraven la notícia.

Dues noves escoles al Camp de Tarragona

Vila-seca i Valls són dos dels municipis catalans que estan d'enhorabona durant l'arrencada d'aquest curs, ja que estrenen edifici. Es tracta de l'escola La Canaleta i l'Enxaneta, respectivament. A la capital de l'Alt Camp els alumnes fa nou anys que estaven situats, de manera provisional, a un antic institut de la ciutat.

La universitat reclama més recursos destinats a la investigació

Pel que fa a l'ensenyament superior, el curs a la Universitat Rovira i Virgili ha arrencat amb sis dobles noves titulacions i un reclam al govern perquè incrementi el pressupost i no retalli més les partides destinades a la recerca i la investigació. Segons el rector de la URV, Josep Anton Ferré, "invertir en recerca és invertir en ocupació, ja que la meitat dels diners serveixen per generar llocs de feina qualificats".

REPORTATGE | Recull d'opinions dels pares de l'escola Cèsar August sobre la interlocutòria.

00:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

HORA CAMP DE TARRAGONA | "L'objectiu és que cap director ni directora corri cap risc".

25:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00