Una declaració unilateral d'independència deixaria Catalunya en una situació inviable
Ho diuen diversos economistes amb els quals s'ha posat en contacte la SER per analitzar tècnicament, sense connotacions polítiques, la viabilitat d'una sortida no pactada d'Espanya
Si Catalunya vol la independència, ho ha de fer de manera pactada perquè una declaració unilateral posaria el país en una situació difícilment viable. Generaria moltes incerteses i l'economia seria molt complicada de gestionar. La conclusió és que el futur de Catalunya es veuria molt marcat pel deute públic i l'increment d'interessos, que provocarien una davallada del nivell de vida dels ciutadans. Únicament el Cercle Català de Negocis, els empresaris sobiranistes, discrepa d'aquesta teoria.
Más información
Segons els experts consultats, tècnicament, una Catalunya independent és viable des del punt de vista econòmic. Podria tenir, per exemple, unes pensions o una seguretat social iguals o millors que les que hi ha ara. Però també hi ha aspectes que caldria preguntar-se si els podria suportar: un exèrcit propi, les ambaixades o un banc central fort, per posar alguns exemples. I obstacles difícils de superar com la pressió internacional, segons Josep Oliver, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona: "sembla evident que hi hauria una sortida de fons tant de Catalunya com d'Espanya, amb el que això implicaria d'augment de les primes de risc, dels tipus d'interès i de dificultats de finançament en el seu conjunt".
Els experts consultats també dubten de la viabilitat de pagar el deute d'una Catalunya independent, sobretot si ha de carregar amb el 20 per cent que li correspondria del deute espanyol. Serien 250.000 milions d'euros, si fa no fa, el seu Producte Interior Brut. Un altre problema seria la gestió política, tal com apunta Joan Ribas, professor de Macroeconomia d'EADA: "La sortida unilateral no és factible, si Catalunya va per indrets que són contraris a la Constitució, el Govern central automàticament ho portarà al Tribunal Suprem".
Gonzalo Bernardos, catedràtic de la Universitat de Barcelona, es fa algunes preguntes sobre la viabilitat d'una declaració unilateral d'independència: "Quina seria la despesa de convertir-nos en un estat, que implica ambaixades, exèrcit, etc? Tenim un banc central propi preparat per si no tenim suficient liquiditat derivada que el Banc Central Europeu no fa de banc de bancs de Catalunya? Les incerteses són tant grans".
El Cercle Català de Negocis, que agrupa els empresaris sobiranistes, discrepa d'aquestes teories. Creu que, un cop declarada la independència, la Unió Europea pressionaria Espanya per pactar les condicions de sortida del nou Estat. Segons el vice-president executiu del Cercle, Joan Canadell, si el Govern espanyol no reconeix Catalunya pot tenir també punts favorables perquè no s'hauria d'assumir la part del deute estatal: "El reconeixement del deute no és automàtic o, en principi, ens podem negar a reconèixer aquest deute. Per tant podríem, fins i tot, quedar en millor situació que no pas si fem una sortida completament pactada".
El fet de tenir un deute baix, fins i tot, ajudaria Catalunya a tenir una prima de risc també moderada, segons el Cercle. Afegeixen que, si algú tindria tensió amb la seva prima de risc, seria l'Estat espanyol.
El coste de la independencia de Cataluña
10:56
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20130912csrcsreco_1.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>