Sociedad | Actualidad

Magisteri de la UdL vol un 5 en llengües als que vulguin ser mestres

Pel curs vinent 2014-15 després de constatar deficiències en català i castellà en ortografia i sintaxi dels alumnes que arriben a la carrera i que han tret menys d'un aprovat en aquestes matèries malgrat haver aprovat la selectivitat

La Universitat de Lleida porta anys intentant augmentar les exigències dels alumnes de Magisteri que després surten al mercat laboral com a mestres. Especialment en llengües. I això després de comprovar importants deficiències en expressió escrita en català i castellà, tant ortogràfica com d'estructura, d'aquests alumnes. Nois i noies que entren des de Batxillerat o Cicles Formatius amb notes molt baixes en matèries que després, quan siguin mestres, n'hauran d'excel.lir.

Com que és un problema comú a totes les facultats de Ciències de l'Educació, la UdL proposa que sigui la Generalitat, i ja el curs vinent 2014-15, que exigeixi per a tot Catalunya que els alumnes que entrin a una carrera de Magisteri ho facin, com a mínim, amb un aprovat en llengües.

Más información

I això al marge de la nota mitjana amb que arribin a la universitat des de la Selectivitat. "Tots els degans sabem", diu la degana de Ciències de l'Educació de la UdL, Maria Pau Cornadó, "que existeix aquest perfil d'alumnat a mestres. Alumnes que no arriben al 5 en català i castellà, que són les llengües instrumentals, vehiculars no de les assignatures de llengües sinó de l'activitat ordinària de la vida d'un mestre".

Es tracta d'alumnes que han pogut entrar a Magisteri amb un 7 o un 8 de selectivitat però que amb llengua catalana i castellana tot just arriben al 4. Poden matricular-se d'una carrera amb gran demanda com Ciències de l'Educació perquè tenen una bona nota d'accès, malgrat haver suspès en català, per exemple. Però això no es vol seguir tolerant més des de Lleida. Com és un problema comú arreu de Catalunya, la degana demana que com a norma a establir a partir del mes de setembre de 2014, tots els alumnes que vulguin ser mestres han de presentar una nota específica de català i castellà, a banda de la nota mitjana de selectivitat. I, evidentment, aquesta nota ha de ser com a mínim un cinc.

L'objectiu és evitar perdre més temps en formar alumnes en conceptes bàsics de llengua i ortografia enlloc de formar-los com a mestres. Com a primer pas, Magisteri de la UdL va ser pioner el curs passat en exigir, per aprovar, un màxim de 8 faltes en català i castellà. Resultat? La meitat van suspendre i ara repeteixen les assignatures de llengues.

La degana de Ciències de l'Educació de la UdL, Maria Pau Cornadó, diu que hi ha alumnes que entren a Magisteri havent suspès les llengües a Batxillerat

00:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20131118csrcsrcat_7.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00