Sociedad

5 anys per ser mestre

Sis universitats catalanes impartiran, a partir del curs vinent un nou grau doble en educació infantil i primària

(OIROL VAZQUEZ / ACN)

La Generalitat vol sacsejar l'actual sistema de formació del professorat i garantir que els futurs mestres tinguin un nivell de preparació sensiblement superior a l'actual

Más información

Menys mestres, però de més qualitat. Aquesta és la petició que el departament d'Ensenyament ha fet a les Universitats catalanes i que justifica les decisions que es prendran a curt i mig termini. D'entrada, les Universitats catalanes oferiran el curs vinent 460 places menys en graus de magisteri, una reducció de places que tindran continuïtat en el futur per ajustar l'oferta a les necessitats del sistema educatiu. A més, sis universitats -la Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Vic i Universitat Internacional de Catalunya- oferiran un nou grau doble d'Educació Infantil i Primària, que tindrà una durada de 5 anys. La nova titulació tindrà una oferta inicial de 220 places en total, amb la intenció que la nota de tall per accedir-hi pugi de manera sensible respecte als nivells actuals. La consellera d'ensenyament Irene Rigau té clar que els futurs mestres han de tenir "un alt nivell de llengües, un bon nivell de matemàtiques, altes capacitats de comunicació i un desig continuat d'aprendre"

Qualsevol estudiant que tingui intenció de fer magisteri a partir de l'octubre encara és a temps de demanar plaça en aquest grau, fins i tot pot canviar la seva preinscripció si ja la havia feta. Els que optin a fer aquest nou títol han de saber que tindrà una durada de cinc anys, que hauran de fer una estada a l'estranger i que el nivell d'exigència serà molt alt per entrar i també un cop a dins. El conseller d'economia Andreu Mas Colell garanteix que el professorat responsable d'aquesta nova titulació "els estimularan. No es trobaran professors que els frenin sinó que els estimulin constantment i que mai els limitaran l'entusiasme i les ganes de treballar".

De fet, de cara al curs 2014/15 es possible que a més d'una nota de PAU elevada es facin proves específiques en matèries com ara llengües o matemàtiques. Aquest any no quedava marge per fer-ho, tot i que algunes de les facultats que començaran a impartir el grau, si podrien exigir que durant el primer semestre els seus alumnes assoleixin un determinat grau de competències en matèries que potser no han estudiat en tot el batxillerat.

Per incentivar alumnes amb bon expedient acadèmic la Generalitat ofereix aquest primer any 110 beques del 100% de la matrícula per alumnes que tinguin una nota de més de 8 a la selectivat o per sobre del 9, si venen d'un cicle de grau superior.

El doble grau estarà subjecte a un seguiment i avaluació per part d''un Consell de Coordinació, integrat per representants de les universitats participants, d''Ensenyament i de la Secretaria; i per part també d''una comissió tècnica de seguiment i estudi, formada per experts.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00