Sociedad | Actualidad

Només 15 noies explotades sexualment aconsegueixen papers després de denunciar

Han regularitzat la seva situació després de denunciar els seus proxenetes durant l'últim any i mig segons dades de la Policia Nacional

Les entitats que donen suport a aquestes dones recorden que és un pas molt difícil perquè estan amenaçades i critiquen que la protecció de les dones s'enfoqui des de la llei d'estrangeria.

La Sara és d'Ucraïna i té 34 anys. A principis del 2011 va ser explotada sexualment en un pis de Barcelona durant 3 setmanes enganyada amb una falsa oferta al sector de la hostaleria. La van maltractar, emborratxar i drogar i va sobreviure a llargues jornades obligada a prostituir-se.

Más información

Ha reconegut en una entrevista a la Cadena SER que li va costar molt denunciar però finalment va fer el pas. Explicava que "no vol que aquesta gent torni a fer mal a més noies. Jo ho he passat molt malament i com ara treballo cara al públic em costa molt de concentrar-me però jo sé perquè ho faig, perquè aquesta gent ja no podrà fer mal a ningú"

Quan les dones estrangeres són alliberades dels tentacles de les xarxes criminals poden acollir-se a un període de reflexió de 30 dies. Elles, els seus fills i familiars reben protecció i durant aquest temps poden decidir si col.laboren amb la policia per denunciar els seus proxenetes. És una de les vies que tenen des del 2011 per poder obtenir permís de residència i treball. Les dades demostren que encara són molt poques les víctimes que acaben fent aquest pas. Segons la policia nacional, de les 154 dones explotades que van detectar l'any passat, només 15 han acabat aconseguint papers després de denunciar els seus proxenetes i des de principis d'aquest any, de les 85 dones identificades, només 3 han obtingut els permisos.

Un dels principals motius és la por que tenen les noies i sovint també la falta d'informació. Rosa Cendón, coordinadora de l'entitat SICAR-CAT, que s'ocupa d'acollir les víctimes un cop són alliberades de l'esclavatge sexual, critica que fins ara s'hagi enfocat tot des del punt de vista de la llei d'estrangeria: "Les màfies han instal.lat un discurs que nosaltres hem dut a terme, és a dir, les màfies els deien; si tu t'escapes, t'agafarà la policia i com que estàs indocumentada i com que estàs en situació administrativa irregular seràs expulsada d'aquest país. I certament això ha passat durant molts anys".

A més creu que l'administració té molts deures pendents: "Durant el període de restabliment i reflexió de 30 dies que marca la llei l'Estat hauria de cobrir les necessitats bàsiques de les víctimes durant el primer mes però no s'ha donat cap resposta, els únics que estem fent alguna cosa som nosaltres, les organitzacions".

El testimoni de la Sara i dels treballadors de l'entitat SICAR-CAT podran escoltar aquesta tarda a partir de les 19:20 en un reportatge al programa El Balcó.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00