Sociedad

No n'hi haurà prou amb l'antiguitat

La consellera d'Ensenyament ha confirmat que vol modificar el sistema de nomenament de mestres i donar més poder al directors dels centres perquè triïn el perfil del claustre

La consellera de Enseñanza de la Generalitat, Irene Rigau(EFE)

La idea que la conselleria ha presentant avui als sindicats és que el director pugui triar el perfil que haurà de tenir la meitat de la plantilla.

Fins ara les places vacants a les escoles i instituts es cobrien a partir d'una llista de mestres ordenats en funció de la seva antiguitat i experiència. La conselleria, desenvolupant el que ja preveu la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), vol introduir altres criteris de valoració com ara els coneixements específics en determinades matèries com ara l'anglès o la música, per tal que els mestres que s'incorporin a un centre, s'adaptin millor al pla d'estudis que s'aplica en aquella escola concreta.

Más información

La consellera Irene Rigau nega que, com han dit els sindicats, això obri la porta a l'arbitrarietat. "els nomenaments no seran mai a dit, sempre seran a partir de proposta pública, perquè el que es perfila són les places, no es tria les persones".

Rigau es mostra disposada a negociar amb els sindicats els detalls d'aplicació d'aquest nou model que diu, haurà de ser progressiu. "Perquè no sigui traumàtic pel conjunt dels ensenyants, que fins ara ens hem regit només per criteris d'antiguitat, proposem que la definició de places que fa el director no sobrepassi el 50% de la plantilla". Rigau insisteix que l'aplicació es farà a poc a poc i que els professors que ja tenen adjudicada una plaça no es veuran afectats.

El sindicat USTEC s'oposa frontalment a aquest sistema que diu obre la porta a l'arbitrarietat i dinamita l'actual sistema de nomenaments. CCOO subratlla que el Consell d'estat ja ha advertit, a propòsit de la llei de reforma de la qualitat educativa (LOMCE) que impulsa el PP -i que conté una previsió molt similar- que no es pot concentrar en el director tot el poder de decisió a un centre.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00