Ocio y cultura

Sant Jordi. Els llibreters confien en mantenir les vendes

El gremi de llibreters preveu que aquest Sant Jordi es mantindrà el mateix volum de vendes de l'any passat. A la diada del 2012 es van vendre 1 milió i mig de volums i es van facturar 18 milions d'euros

(SOLEDAD DOMÍNGUEZ)

El sector alerta però que la pirateria els comença també a fer mal. El nombre de lectors catalans ha augmentat un 1,2% el 2012, segons l'últim baròmetre de consum de llibres a Catalunya el 2012 de la Fundacc, una xifra que contrasta amb la caiguda de les compres de llibres al voltant d'un 8%, dada aportada pels gremis d'editors i llibreters catalans.

"Hi ha més lectors però es compren menys llibres", ha resumit aquest dijous en roda de premsa el president del Gremi d''' Editors de Catalunya, Xavier Mallafré, que ha assenyalat que és una paradoxa que creixi el consum i baixin les vendes, el que ha atribuït a alguns canvis de tendència en el consum, com l'augment del préstec bibliotecari, l'intercanvi de llibres i la pirateria.

Más información

Mentre que el 40% de catalans lectors ha comprat el llibre que ha llegit - una proporció en descens -, el 8,4% ho ha disposat en una biblioteca - respecte al 8,3% de 2012 -, l'16% se l'ha deixat algú - 15,2% -, i el 4,6% ho ha obtingut per Internet - 1,6% -.

Aquest últim canal d'obtenció incideix de forma important en les dades de facturació, ja que el llibre digital representa el 8,8% del total del que es llegeix, i d'aquests llibres, el 55,6% han estat piratejats: "Com és el sector que està creixent, aquest tema té més importància ".

El vicepresident del Gremi de Llibreters de Catalunya, Jeroni Boixareu, ha manifestat la seva "greu" preocupació per la pirateria - que a Espanya deixa fins a 400 milions d'euros d'impacte anuals -, i ha criticat la falta de compromís institucional en aquesta línia .

Tanmateix, Boixareu ha explicat que malgrat tres anys de caigudes en les vendes, esperen que la facturació es mantingui o caigui lleugerament respecte a l'any passat - quan la Diada els va reportar 18 milions d'euros -, així com que es venguin en voltant de 1,5 milions d'exemplars.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00