Sociedad | Actualidad

Ja hi ha acord

Mas i Junqueras oficialitzaran l'acord a la una de la tarda. CiU i ERC pacten negociar amb l'Estat durant el primer semestre del 2013 i aprovar la Llei de consultes abans del 2014, amb compromís de fer un referèndum, a no ser que les dues formacions decideixin ajornar-lo. El Ple d'investidura començarà dijous

El líder de ERC, Oriol Junqueras i el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, al ple de constitució del Parlament(EFE/Toni Albir)

El document acordat només preveu prorrogar la consulta més enllà del 2014 "si el context socioeconòmic i polític" ho requereix. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ja ha convocat formalment el ple d'investidura del president de la Generalitat per dijous i divendres. Després de reunir la Junta de Portaveus i la Mesa, De Gispert ha detallat que el primer ha intervenir serà el candidat de CiU i president en funcions, Artur Mas, que farà el seu discurs dijous a les 16.30 hores. El mateix dia intervindran al menys dos grups, deixant la resta de partits i la votació per divendres.

Más información

El president en funcions, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han acordat negociar amb l'Estat durant el primer semestre del 2013 la celebració d'un referèndum i aprovar la Llei catalana de consultes abans d'acabar l'any. El document acordat, al qual ha tingut accés l'ACN, compromet CiU i ERC a fer "tots els procediments formals, jurídics i institucionals" possibles fins al 31 de desembre del 2013 per "a partir d'aleshores" convocar la consulta "d'acord amb el marc legal que l'empari". Això sí, s'ha afegit la concreció de "dins el termini del següent any" per deixar clar que serà el 2014. Només podria haver-hi pròrroga si el "context socioeconòmic i polític" ho requereix.

L'annex 1 del pacte, sota el títol 'Procés de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya', dibuixa un escenari de terminis que comença per formular una 'Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya' en el primer ple ordinari de la desena legislatura, que tingui per objecte fixar el compromís del Parlament amb l'exercici del dret a decidir del poble. Aquest és un compromís electoral del propi Mas.

El segon punt passa per aprovar la llei catalana de consultes a partir dels treballs iniciats en l'anterior legislatura, incorporant les modificacions i esmenes que es consensuïn. El compromís és impulsar l'inici de la tramitació parlamentària com a màxim a finals del mes de gener del 2013.

Alhora, es crearà també el Consell Català per a la Transició Nacional com a òrgan d'impuls, de coordinació, de participació i d'assessorament del Govern pel que fa a les actuacions del procés de consulta. Aquest organisme estarà integrat per personalitats de reconegut prestigi i representatives dels diversos àmbits vinculats al procés de la transició nacional i la preparació i celebració de la consulta. El Consell haurà d'afavorir la participació en el procés de les entitats econòmiques, socials i culturals i de les formacions polítiques favorables al dret a decidir.

El punt clau és el compromís per convocar la consulta: CiU i ERC es comprometen a "treballar tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins al 31 de desembre del 2013 per estar en condicions, a partir d'aleshores, de convocar la consulta d'acord amb el marc legal que l'empari, dins el termini del següent any". S'afegeix una excepció: "que el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga". Ara bé, en tot cas, la data serà pactada "almenys per les dues parts signatàries".

CiU i ERC acorden treballar per consolidar una majoria social àmplia que permeti garantir l'èxit de la consulta. Això arriba un cop constatat que una part molt important del catalanisme, diu el text, s'ha compromès a fons amb la transformació de l'Estat per fer-hi encaixar Catalunya, però ha vist com els intents i les "reiterades respostes negatives" de l'Estat són ja "una via sense recorregut".

És per això cal consultar el poble perquè decideixi el seu futur de forma democràtica i lliure, i ara es presenta "una oportunitat que només es presenta una de cada moltes generacions". I és que CiU i ERC remarquen es conjuguen alhora "l'oportunitat de construir un nou país; l'oportunitat del poble català de ser protagonista de la seva història; l'oportunitat de posar la política al centre del debat públic; l'oportunitat de construir una societat millor basada en la justícia social i l'equitat; l'oportunitat de reafirmar el compromís amb la democràcia, amb la pau i amb Europa".

És més, CiU i ERC expressen el compromís que el poble català "es pugui pronunciar mitjançant una consulta sobre la possibilitat que Catalunya pugui esdevenir un Estat en el marc europeu". Cal disposar de l'instrument d'un estat, segons l'acord, perquè Catalunya pugui desplegar amb la màxima ambició un projecte propi de país. Els dos partits subratllen que Catalunya podria viure molt millor del que ho fa ara, si tingués tots els recursos que generen els ciutadans i empreses catalanes i si tingués la capacitat de decisió, del poder polític sobre el que li és propi.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00