Sociedad | Actualidad

Regne Unit i Escòcia signen l'acord pel referèndum d'independència

Hi haurà una única pregunta: si s'està o no a favor que Escòcia abandoni el Regne Unit

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, i el primer ministre britànic, David Cameron, firmen l'acord pel referèndum d'independència del 2014(Reuters)

El primer ministre britànic, David Cameron, i el ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, han signat a Edimburg l'històric acord que permetrà la celebració d'un referèndum sobre la independència escocesa el 2014.

L'acord, que estableix els termes perquè el Parlament d'Escòcia pugui organitzar el referèndum, va ser subscrit pels dos polítics en l'anomenada Casa de St Andrews, seu del Govern autonòmic escocès.

La signatura d'aquest pacte donarà pas a la decisió constitucional més important que prendran els escocesos des de l'anomenada Acta d'Unió de 1707, per la qual Escòcia està unida a Anglaterra.

Más información

En virtut del pacte assolit aquest dilluns, el plebiscit tindrà lloc abans que acabi el 2014 i contindrà una única pregunta: si s'està o no a favor que Escòcia abandoni el Regne Unit.

A més, les dues parts han acordat ampliar l'edat de vot i fer-la a partir dels 16 anys, dos anys per sota de l'edat legal per votar en tot el territori britànic.

Segons l'acord, Londres i Edimburg s'han compromès a acceptar el resultat de la consulta, sigui favorable o no a la independència, ia treballar en favor dels escocesos.

El Govern central permetrà que el Parlament escocès tingui en aquesta ocasió el poder per fer-se càrrec dels aspectes legals del referèndum, ja que en virtut de la Llei de 1998 que va donar pas a l'autonomia escocesa qualsevol canvi constitucional és competència directa del Parlament de Westminster (Londres).

Així, el Parlament de Holyrood haurà d'aprovar la legislació competent que estableixi la data del plebiscit, el contingut de la pregunta i com serà la campanya pel referèndum. "Els governs han acordat que el referèndum ha de complir amb el més alt nivell de justícia, transparència i decòrum", diu l'acord signat pels dos polítics a la capital escocesa.

Aquesta trobada ha posat fi a intenses negociacions entre les dues parts sobre el calendari i la forma que tindrà la consulta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00