Sociedad | Actualidad

Front comú del comerç català contra la liberalització d'horaris proposada pel Govern central

Patronal, sindicats i Generalitat s'han reunit aquest matí amb caràcter urgent. Tots coincideixen que incrementar l'horari i els dies d'obertura del comerç només beneficia les grans cadenes, posa en perill el model català de proximitat i suposa una invasió de competències

Preocupats i indignats és com estan els principals representants del comerç català, que veuen del tot innecessari qualsveol canvi en els horaris d'obertura. El Govern central vol que els comerços obrin 10 festius a l'any (ara ho fan 8), i ampliar les actuals 72 hores setmanals fins a 90, permetent que els establiments de 300 metres quadrats puguin obrir tots els dies de la setmana. Mesures que se sumen a la obligació de delimitar zones amb horaris liberalitzats a les grans ciutats turístiques -com Barcelona-.

Segons el govern de Rajoy, aquests canvis impulsaran el sector del comerç, sobretot perquè els turistes podran gastar més diners quan visitin les grans ciutats. Un arguments que els treballadors rebaten... Eva Gajardo, secretària de comerç de sindicat UGT, assegura que "no hi haurà més ocupació, ni equilibri econòmic, ni més capacitat per a què els consumidors comprin. Només donarà pitjor qualitat de treball als empleats del sector del comerç".

Más información

Des de Catalunya, el sector lamenta que els canvis es vulguin imposar sense respectar la singularitat de cada ciutat ni comunitat autònoma. Pel secretari general de la Confederació Catalana de Comerç, Miquel Àngel Fraile, són canvis que responen a interessos polítics: "estem parlant de temes polítics, ideològics i de quota de mercat. A Catalunya volem un equilibri comercial de tots els formats, mentre sembla que a Madrid volen que guanyin els grans vers els petits", ha sentenciat.

La única veu lleugerament discrepant dins d'aquesta unanimitat és la de l'eix comercial Barna Centre, que rebutja cap imposició genalitzada per part del govern de l'estat però si pensa que Barcelona necessita delimitar una zona sense restricció d'horaris comercials. El president dels comerciants del centre de la capital catalana, Xavier Cottet, en declaracions a L'Hora L de Ràdio Barcelona, ha senyalat que "hi ha molta gent que ve a Barcelona a passar tres dies de mitjana, sovint en cap de setmana, fent una despesa en restauració, hotels i comerç. Per això volem que aquesta despesa de turisme entri al nostre sistema econòmic".

Si Madrid imposa aquest decret, la norma entraria en vigor a principis de l'any vinent, però els principals representants del sector confien que la Generalitat evitarà la imposició dels canvis a Catalunya.

La liberalització horaria comercial a debat

12:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120703csrcsr_5.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00