La LlavorLa Llavor
Sociedad

Llarga vida al plàstic

Aconseguir envasos més sostenibles, millor etiquetats i recuperables és el repte i 2025 un any clau per a aconseguir-lo segons AINIA

La Llavor 18/01/2025

La Llavor 18/01/2025

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737184307042/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

José María Ferrer és el responsable d'assumptes reguladors d'AINIA. Amb ell hem parlat en La Llavor de l'agenda reguladora d'enguany. L'agenda verda europea obliga i s'aveïnen canvis que sempre busquen ajudar al consumidor amb més informació, més clara i en envasos més sostenibles.

El nou Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre envasos i residus d'envasos, que s'espera que es publique en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) aquest mateix mes de gener, introdueix objectius ambiciosos per a 2030 i 2040, com l'augment de l'ús de materials reciclats, la reducció del pes i volum dels envasos, i l'eliminació progressiva de substàncies preocupants, com les PFAS.

Però, això sí, els envasos continuaran sent de plàstic. Continua sent el rei, i les seues característiques i bondats per a la conservació no tenen, de moment, competència. Així que del que es tracta és d'optimitzar-los, que siguen de plàstic reciclat i amb elements d'innovació que eviten que eixos envasos acaben en les escombraries.

I en les etiquetes d'eixos nous envasos haurem de trobar una informació clara. Per a evitar, per exemple, el fenomen de 'reduflació'. Des de fa anys es ve lluitant contra eixe fenomen: es modifiquen els envasos o el contingut dels envasos perquè paguem el mateix per una quantitat menor de producte.

L'actual normativa sobre etiquetatge provoca, massa vegades, confusió. La informació d'eixa reducció de producte hi està, però està tan amagada que no és fàcil de trobar i el consumidor se sent enganyat.

Ferrer és optimista i creu que les noves regulacions, normatives i reglaments compliran amb el seu objectiu de protecció al consumidor sempre que s'apliquen correctament. No en va, estem davant normes que ha costat molt aconseguir. Per exemple, la llei nacional que busca combatre el desaprofitament alimentari i que ara mateix està pendent d'aprovació al Senat ha costat molt traure-la a la llum.

Un altre exemple seria la normativa que s'aveïna sobre evitar el consum de productes que afavorisquen la desforestació. Alguna cosa que sembla lògica i que no obstant això porta anys de retard precisament pels 'peròs' que posa Europa.

I és que ací es fabriquen productes que requereixen matèries primeres que on s'obtenen afavoreixen eixa desforestació i degradació del mitjà. Les pressions dels exportadors europeus ha provocat que una norma que hauria d'estar en vigor des del 31 de desembre passat no vaja a ser efectiva fins a, almenys, finals d'enguany.

Enguany portarà també altres importants novetats legislatives que transformaran el sector agroalimentari. Entre les iniciatives més destacades es troben l'Estratègia Nacional d'Alimentació, que serà presentada pel Ministeri d'Agricultura a principis de 2025, i la posada en marxa de la Junta Europea d'Agricultura i Alimentació, impulsada per la Comissió Europea.

El Rebost: guisat de cérvol

El Rebost: guisat de cérvol

El Rebost: guisat de cérvol

05:41

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737030399093/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: què fem amb el vi ara que comencem un nou any?

Vi: què fem al 2025 si ja ens hem acabat tot el vi que teníem al celler?

Vi: què fem al 2025 si ja ens hem acabat tot el vi que teníem al celler?

10:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737030540505/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00