La LlavorLa Llavor
Sociedad

Allargar la temporada per a produir més

Un equip d'investigadors ha donat amb un dels gens que controla la fi del procés de floració de la planta del pésol que permet allargar-lo i per tant augmentar-ne la producció

La Llavor 13/04/2024

La Llavor 13/04/2024

30:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712912182700/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Ho ha explicat Cristina Ferrándiz en La Llavor. És professora investigadora del CSIC i a l'Institut de Biologia Molecular de Plantes (IBMCP) que va identificar fa uns anys (ho contàrem en La Llavor) un gen anomenat FUL (FRUITFULL, fructífer en anglés) com a un regulador molt important de la parada de la floració. Perquè es coneixia el mecanisme i els gens que regulen l'inici de la floració, però res se sabia del final i dels gens que la regulen.

Tot amb un procés de modificació del comportament de la planta "tradicional", sense entrar en teràpies gèniques i un altre tipus de modificacions. Eixe procés, que és -com explica Ferrándiz- el següent pas, està pendent d'autorització per part de la Unió Europea. Si es permet eixe canvi podria fixar-se no només en la planta del pésol sinó en altres lleguminoses i també en molts altres cultius.

I això, al mateix temps, permetria recuperar varietats i productes que en el seu moment van deixar de fer-se pel seu baix rendiment: curt temps de producció, poca quantitat... Ara eixes varietats podrien guanyar en rendiment i, per tant, recuperar-se. Seria molt positiu per a algunes varietats tradicionals que es troben en perill de desaparició.

El rebost: menestra de verdures (per Santi Hernàndez)

El Rebost: menestra de verdures (a la riojana)

El Rebost: menestra de verdures (a la riojana)

06:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712835722255/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Esta setmana vos he preparat una menestra de verdures deliciosa. Una recepta que vaig descobrir a la ciutat d'Haro on vam anar a passar unes vacances. I si m'ho permeteu, vos conte una xicoteta anècdota que ens va ocórrer quan vam estar allí, quan l'ús de la mascareta encara era obligatori. Arribem a la ciutat i vam anar a la recerca d'un lloc on poder menjar. Després de pegar moltes voltes vam anar a parar a un restaurant anomenat 'el Terete', on hi havia una cua al carrer que ens va cridar molt l'atenció. Com ja eren passades les tres de la vesprada ens vam incorporar a la cua precipitadament sense saber molt bé on ens estàvem ficant.

Així que li vaig preguntar a la xica que estava davant de nosaltres si els havien garantit que anaven a menjar. La xica em va dir que si, així que decidim quedar-nos-hi. Vaig aprofitar per a preguntar-li com era l'especialitat del restaurant i em va dir que el corder al forn, encara que ella anava allí expressament per a menjar la menestra de verdures. Em vaig quedar amb la dada i li vaig demanar que ens recomanara alguns llocs que seria interessant visitar durant la nostra estada a Haro.

Durant esta conversa la seua veu em va semblar molt familiar i el meu cap va començar a pensar en qui podria ser. En entrar al restaurant, un dels xics que l'acompanyava va dir: – Amb la mascareta no t'han reconegut. I en eixe moment els meus dubtes es van dissipar. Ho tenia clar. Es tractava d'Ana Ibáñez, presentadora de TVE que durant moltes vesprades ens va acompanyar en el programa Espanya Directe i que posteriorment va passar a presentar els esports.

Una harense que venia a passar uns dies de vacances en la seua població natal i a menjar-se una bona menestra. Així que li ho vaig comentar als xiquets i es van entusiasmar tant que fins que no aconseguírem la foto amb ella no van parar. Una anècdota graciosa fruit de la casualitat que possiblement sense mascareta no hauria ocorregut. Així que, sense més, vos deixe la meua versió de la menestra de verdura i li la dediquem a Ana, els seus amics els valencians.

INGREDIENTS (per a 2 persones)

Carxofes

Xampinyons

Carlotes

Pésols

Fesol pla

Faves

Coliflor

Oli d'oliva verge extra

Sal

Pebre negre molt

Ceba xicoteta

Maizena 1 culleradeta

150 ml caldo de les verdures

Per a l'arrebossat:

50 g de farina de blat

2 Ous

PROCÉS

En primer lloc, prepararem les carxofes. Llevem les fulles sobrants i la tallem en quatre trossos cadascuna i les bollim durant uns 30 minuts a foc mitjà en un cassó amb aigua i sal. Aprofitem també les tiges i també els bollim.

Mentre es van coent, preparem la resta de verdures per a fer-les al vapor. Afegim a la vaporadora tots els ingredients nets i tallats. Pésols, carlotes, fesol pla, xampinyons, faves i la coliflor. El fesol pla el tallem d'una grandària d'uns 4 centímetres, i la coliflor a mode de ramell. La carlota en xicotetes rodanxes i els xampinyons en 4 trossos cadascun. Deixarem que bulla durant uns 30 minuts.

Quan les carxofes estiguen llestes les escorrerem i deixem que es temperen mentre la resta d'ingredients es van cuinant. Una vegada tots els ingredients estiguen llestos tan sols ens queda arrebossar les carxofes i la coliflor.

Batrem un parell d'ous amb un pessic de sal i arrebossarem en una paella amb abundant oli d'oliva verge. Passem cada tros de carxofa i de coliflor per farina i ou, i fregim a foc mig-alt. Quan estiguen ben daurats, traiem i deixem sobre paper absorbent.

Finalment, tan sols ens queda integrar tots els ingredients. Tallarem finament una ceba, i en una paella anem calfant-la amb un poc de sal. Quan estiga daurada li afegim una cullerada de Maizena per a ajudar a espessir, removem bé perquè s'integre i hi incorporem la resta d'ingredients. Una vegada tots els ingredients a la paella, li afegirem uns 150 ml del caldo de la vaporadora i deixem que bulla a foc lent durant uns 10 minuts. Salpebrem i deixem que reduïsca al gust. El resultat d'esta menestra de verdures és exquisit.

De temporada: alimentació personalitzada

De temporada: alimentació personalitzada

De temporada: alimentació personalitzada

06:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712915021634/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: cristalleria

Vi: cristalleria

Vi: cristalleria

06:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712835843222/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Recibe nuestras noticias en tu móvil
Activa la campanita y no te pierdas nada de la actualidad informativa

Suscríbete al Canal de Whatsapp de Radio Valencia
Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00