La LlavorLa Llavor
Sociedad

Les abelles van a l'escola

Jonatan Bonafé és apicultor i porta les seues abelles a col·legis per a ensenyar què és l'apicultura i intentar tapar un poc l'oblit de la natura en l'educació

La LLavor (23-03-2024)

La LLavor (23-03-2024)

30:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1711363367098/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Sí, ho veuen en una pantalla perquè hi aniré jo". Diu Jonatan. La seua passió i la seua vida és l'apicultura i tracta de contagiar als més xicotets amb una classe totalment pràctica que inclou un rusc d'abelles que els i les escolars poden veure. De fet pràcticament ho porta tot al col·legi. I és que, explica Jonatan, que la natura pràcticament no entra a l'escola. "Hi ha un buit enorme".

Un buit que ell intenta omplir explicant com arriba la mel al pot. El que fan les abelles, la seua importància en l'ecosistema... que sense elles bona part de les fruites i verdures que coneixem simplement no existirien. Afirma que els i les escolars queden molt sorpresos. Que ha de descendir a aspectes tan bàsics com la diferència entre vespes i abelles.

I fa aquest treball de divulgació i educació en una autonomia, la valenciana, que des de fa anys no acarona precisament als seus apicultors condemnats a peregrinar amb els seus ruscos per comunitats veïnes on no els posen tants problemes com en la seua pròpia casa.

El rebost: gaspatxo mariner (per Santi Hernández)

El Rebost: gaspatxo mariner

El Rebost: gaspatxo mariner

06:07

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710929205617/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Porte setmanes buscant un lloc on poder menjar un bon gaspatxo, però esta vegada busque que siga mariner, i crec que ja ho tinc. En breu vos ho diré en xarxes. Mentrestant, no m'he pogut resistir, i veient receptes per internet he preparat un gaspatxo mariner de mero, gambons i calamar. La veritat és que el resultat ha sigut un escàndol, i no és perquè ho diga jo, sinó que no en va quedar res. Així que per a esta Setmana Santa vos propose esta recepta, que segur no deixarà indiferent ningú a les vostres cases.

INGREDIENTS (per a 3-4 persones)

1 paquet de coca per a gaspatxo (180 g)

12 de gambons

1 rodanxa d'emperador

250 g de calamar

Sal

Oli d'oliva verge extra

1 c/c pebre roig dolç

200 g de tomaca triturada

1/2 got de vi negre

1 pimentó verd italià

1/2 pimentó roig

Herbes aromàtiques (romer, timó…)

500 ml de fumet de peix

PROCÉS

En primer lloc prepararem el fumet. Per a això utilitzarem un pimentó roig i un verd i el sofregirem amb oli d'oliva. Hi afegirem els caps dels gambons i els sofregirem juntament amb el pimentó. Rectifiquem de sal i quan estiguen molt daurats li afegirem mig got de vi negre. Deixem que l'alcohol reduïsca i seguidament incorporem estos ingredients en un cassó amb aigua per a preparar el fumet. Deixem que bulla al voltant d'uns 20 minuts i ja el tindrem llest.

Mentre el fumet es va preparant, anirem preparant la resta d'ingredients. Marquem les cues dels gambons prèviament pelats i els reservem. Tallem l'emperador en xicotetes porcions i fem el mateix. Finalment, marcarem el calamar, i quan estiga llest li afegirem una cullerada de pebre roig dolç i, seguidament, la tomaca natural triturada (200 g). Li afegim sal i deixem que reduïsca al màxim possible.

Finalment, tan sols ens queda afegir el caldo i la coca del gaspatxo. Aboquem el caldo sobre la paellera prèviament colat i quan comence a bollir hi afegirem la coca. Removent freqüentment deixarem que bulla el temps que marca el fabricant, i quan falten 5 minuts hi afegim les cues del gambón i l'emperador. Assaonem amb herbes (timó, romer...), rectifiquem de sal i ja ho tindrem llest. Deixem reposar durant 5 minuts i a gaudir.

Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/gazpacho-marinero/

De temporada: raïm de pastor

De temporada: raïm de pastor

De temporada: raïm de pastor

07:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710929306739/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: fires de tasts

Vi La Llavor: fires de tasts

Vi La Llavor: fires de tasts

05:07

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710929389977/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00