El BalcóEl Balcó
Sociedad

Coneix l'Ansietat, la protagonista de 'Del Revés 2', que "només pensa en ella"

La psicòloga, María José Valiente, i el periodista especialitzat en salut mental, Fidel Masreal, conversen sobre la nova emoció de Pixar, que ha arrasat als cinemes

Coneix l'Ansietat, la protagonista de 'Del Revés 2', que "només pensa en ella"

Coneix l'Ansietat, la protagonista de 'Del Revés 2', que "només pensa en ella"

20:05

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1719424934936/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Què puc fer per tu? Prendre notes, fer cafè, organitzar la teva agenda, passejar el gos, portar-te les coses, veure't dormir", així és com es presenta l'Ansietat, la protagonista de la nova pel·lícula de Pixar, 'Del Revés 2', una emoció que qui ha vist la pel·lícula descriu com aquella que "només pensa en ella" o que "està molt nerviosa quasi sempre".

L'ansietat és una emoció de la qual se'n parla poc. A molts els costa reconèixer que la pateixen. Altres la viuen, però no saben posar-li nom. I pocs, molt pocs, saben el que és viure sense aquest conjunt de respostes emocionals. Per tot això, 'Del Revés 2' ha aconseguit la millor estrena a Espanya des d'Avatar 2, i desbancant a Dune 2. El film incorpora ara noves emocions, com la vergonya, l'enveja, l'avorriment i l'ansietat. La nena protagonista ara és adolescent i es veu com comença a patir una revolució emocional dins seu. Avui a 'El Balcó' la psicòloga, María José Valiente, i el periodista especialitzat en salut mental, Fidel Masreal, es fixen en l'ansietat.

Una pel·lícula pedagògica

A Valiente, 'Del Revés 2' li va "fascinar". Creu que es parla poc de l'ansietat, i de les emocions en general, i que aquesta és una pel·lícula "pedagògica" que permet fer-ho. L'ansietat, ha explicat Valiente, és una emoció que es manifesta com un "neguit o ira", ja que moltes vegades la persona no identifica un motiu concret, no sap que li passa, i això enfada. Ara bé, és normal, ja que "no sempre té un motiu concret". Moltes vegades és un "cúmul de sentiments i emocions que angoixen".

L'Ansietat, protagonista de la pel·lícula, deixa molt clar segons la psicòloga la seva personalitat: "És una necessitat de control. Hi ha unes expectatives que, quan hi ha una cosa que t'allunya d'elles, angoixa". El que s'ha de fer és, per tant, aprendre a "gestionar" tant les expectatives i l'ansietat.

No banalitzar

Masreal ha apuntat la necessitat de distingir "l'ansietat com a trastorn" i la que és una "reacció natural", fins i tot "necessària" en algunes situacions. L'ansietat, des d'un punt de vista clínic que no s'acaba de veure en la pel·lícula, "incapacita molt". En aquest sentit, Valiente ha destacat que "una mica d'ansietat està bé", com la por, funciona com una alerta, el problema és "quan et domina".

En aquest sentit, tots dos han demanat "no banalitzar", ni amb l'ansietat ni amb altres emocions tan greus com la depressió, ja que, segons Masreal, hi ha una "tendència a l'autodiagnòstic". Valiente ha detallat que quan una persona té ansietat físicament nota "suors fredes, taquicàrdia, té boca seca i sent que es mareja". I per dins, sent que "perd el control de la seva vida". No se li pot dir que estigui tranquil, ha avisat, "és una falta de respecte, aquesta persona està patint molt".

Vulnerables o cansats de ser forts?

"Tothom pot patir-ho tot", ha constatat Valiente. És a dir, ningú s'escapa de l'ansietat, tothom és susceptible a patir-la. Ara bé, els joves i adolescents, estan "extremadament exposats" perquè tenen les xarxes socials, que tendeixen a la comparació i "la felicitat està completament renyida amb la comparació".

A banda, també ha destacat que una persona tingui ansietat no vol dir que sigui més dèbil, sinó que probablement "s'ha cansat de ser forta". Cal, per això, arribar a un "equilibri" i intentar calmar l'ansietat quan aparegui amb, per exemple, la "respiració 7-4-7", que consisteix en inhalar durant set segons, aguantar l'aire quatre, i exhalar amb set més. I, sobretot, sembla simple però "fer esport de manera regular".

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00