El BalcóEl Balcó
Sociedad

La família Sansa demana respecte als visitants de Tor: "La gent puja per saber on van matar el meu oncle"

El nebot de Josep Montaner (Sansa), el tercer mort a Tor, ha explicat que molta gent accedeix als terrenys de manera il·legal i només pel morbo

La família Sansa demana respecte als visitants de Tor: "La gent puja per saber on van matar el meu oncle"

La família Sansa demana respecte als visitants de Tor: "La gent puja per saber on van matar el meu oncle"

16:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715862606424/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Des de fa unes setmanes, Tor ha tornat a estar en boca de tothom. La sèrie de TV3 de Carles Porta ha reobert l'interès per la història d'aquest poblet del Pallars Sobirà de només tretze cases on va haver-hi tres morts pel conflicte entre els veïns que es disputaven la propietat de la muntanya. Això, sumat al creixent interès pel true crime, fa témer els veïns de Tor una allau aquest estiu de turisme morbós. La mostra és aquest vídeo que ha fet públic a les xarxes el nebot de Josep Montaner Baró, alies Sansa, que va ser assassinat a tor el 1995.

Aquest vídeo l'ha publicat el mateix periodista, Carles Porta, a les seves xarxes demanant "respecte". Ja fa molt temps que el poble rep molts visitants preguntant per la casa on van matar en Sansa, o colant-se per les propietats privades de la muntanya de Tor. Molts dels excursionistes accedeixen, a més, per una carretera que ve d'Andorra i que, segons l'alcalde del poble d'Alins, és privada, es fa malbé i són els veïns els que han de pagar les reparacions.

Buscant el lloc del crim

"Hi ha gent que puja senzillament a fer un bon dinar o a gaudir de l'entorn, però hi ha persones que només pugen amb la idea morbosa de saber on van assassinar el meu oncle". És la percepció de Josep Maria Aixàs Montaner, que ha detallat que moltes d'elles pregunten directament per la casa on van assassinar el seu oncle. Però també n'hi ha d'altres assabentades de la baralla que hi va haver anteriorment entre les dues famílies "antagonistes", els Palanca i els Sansa. Suposadament, dos guardaespatlles dels Sansa van matar a trets a dos guardaespatlles de la casa Palanca.

Aquest "allau de persones" no és d'ara, fa temps que molts visitants pugen a Tor per conèixer un dels llocs amb més true crime de Catalunya.

Una carretera privada

Un altre dels grans problemes dels veïns de Tor és l'accés a la muntanya de Tor i la carretera que connecta el poble amb Andorra. Per una banda, moltes de les persones que van a visitar Tor ho fan per aquesta carretera: "és il·legal", ha apuntat en Josep Maria. Aquell pas fronterer no està regulat perquè "no hi ha cap duana i Andorra no està a l'espai Schengen". De fet, aquest pas és conegut perquè ha servit molt pel "tràfic contrabandista". Malgrat tot, "la gent hi passa igualment", ha detallat, la qual cosa genera "una massiva allau de persones".

A banda, aquesta carretera és privada. Pertany a la Societat de propietaris del poble de Tor, que són els propietaris de les finques que envolten la muntanya. Això fa que els veïns siguin els que han d'assumir els danys que es generen a la carretera per "vehicles motoritzats", com els totterrenys. També és de la seva propietat la muntanya, i així està senyalitzat, tot i que molts visitants ho ignorin.

Aprofitar la morbositat

L'alcalde-president d'Alins, el municipi al qual pertany Tor, Manel Pérez, ha assenyalat que l'interès per Tor va començar als anys 2000 arran de l'assassinat de Sansa. Cada estiu acull molt visitants, però aquest any, amb l'emissió de la sèrie d'en Carles Porta, estan "expectants" per saber com anirà: "Creiem que pot pujar molta gent". L'objectiu de Pérez és "aprofitar" la tirada perquè "la gent conegui la vall Ferrera" i la visiti més enllà de la morbositat de Tor.

Pel que fa a les accions de l'Ajuntament davant les queixes d'alguns veïns de Tor, Pérez ha admès que no tenen competències pel que fa a la part nord de Tor, la que és de propietat privada. Ara bé, ha assegurat que si "hi ha alguna família que té problemes", des del consistori els ajudaran.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00