Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Más deportes

Andrea Fuentes: "Com a entrenadora he volgut canviar la por i l'amenaça per la inspiració"

Al 'Què t'hi jugues! l'exesportista olímpica Mati Ortiz conversa amb Andrea Fuentes, qui va ser una de les millors esportistes de casa nostra i que competirà a París com a seleccionadora de natació artística dels Estats Units d'Amèrica

Andrea Fuentes: "Com a entrenadora he volgut canviar la por i l'amenaça per la inspiració"

Andrea Fuentes: "Com a entrenadora he volgut canviar la por i l'amenaça per la inspiració"

39:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716379820958/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui al 'Què t'hi Jugues!' l'exesportista olímpica Mati Ortiz ha conversat amb Andrea Fuentes, que competirà als Jocs Olímpics que es disputaran a París aquest estiu, i ho farà com a seleccionadora de natació artística dels Estats Units. Així doncs, Fuentes, una de les millors esportistes que hi ha hagut a Catalunya, aquest any viurà els Jocs Olímpics de manera diferent, no com a esportista, sinó com a entrenadora.

Al llarg de la seva carrera Andrea Fuentes ha aconseguit tres medalles de plata i una de bronze als Jocs Olímpics, així com també 16 medalles als campionats mundials i 16 medalles també als campionats europeus. Ara, com comentàvem, és seleccionadora de natació artística dels Estats Units i ha classificat al seu equip pels Jocs Olímpics de París, 16 anys després de la seva última participació en uns Jocs.

"Les meves referents? El primer cop que vaig veure Gemma Mengual", ha destacat Andrea Fuentes als micròfons de SER Catalunya, qui ha recordat: "jo no sabia que ningú es podia moure així a l'aigua. Tinc la imatge gravada, i vaig dir: jo vull fer això. I als Jocs Olímpics d'Atlanta, veient l'equip d'Estats Units guanyant l'or, vaig decidir que volia ser olímpica". Tot i això, i ja amb experiència olímpica, Fuentes ha reconegut al 'Què t'hi Jugues!': "els anys olímpics són els més durs, tens grans somnis, i també grans preus a pagar. Sempre els hi dic al meu equip: no hi ha cap dolor més gran que el penediment, i dura per sempre. El dolor físic el pots gestionar, no cal patir, tu tries si et forces i superes els teus límits. Jo mai m'he penedit, perquè sé que ho he donat tot".

Andrea Fuentes també ha recordat quins han estat alguns dels moments més durs que ha viscut al llarg de la seva carrera professional: "l'única vegada que he volgut deixar-ho va ser per a la classificació de Sidney 2000. Vam entrenar tantes hores... i no ens vam classificar per a una posició. Va ser molt desmoralitzant". I ha recordat, sobre aquest moment tan complicat: "m'agradava molt la ciència i vaig dir que volia estudiar per anar a treballar a la NASA. I recordo l'Anna Tarrés dient-me: tens massa talent per a oblidar-te d'això. No pots decidir una cosa tan bèstia després d'una derrota. Quan estiguis emocionalment recuperada, llavors decideixes". Finalment, Andrea Fuentes es va retirar als 30 anys, després d'aconseguir l'última medalla olímpica.

Una trajectòria olímpica

Andrea Fuentes, en conversa amb l'exesportista olímpica Mati Ortiz, ha fet un repàs de la seva trajectòria als Jocs Olímpics on, durant la seva carrera, ha aconseguit tres medalles de plata i una de bronze. "La villa és molt interessant perquè veus la sociologia dins de l'esport", ha explicat Andrea Fuentes sobre com es viu a la villa olímpica, i ha explicat, amb nostàlgia: "el més increïble és veure l'estadi olímpic. No em puc creure que estigui aquí, estic dins de la televisió on sempre ho havia vist. És màgic".

Per altra banda, Fuentes ha deixat clar als micròfons del 'Què t'hi Jugues!' de SER Catalunya: "els jocs de la meva vida són els de Londres. Atenes van ser especials perquè van ser els primers, i no teníem pressió pública. No hi havia cap expectativa i tot i així vam fer quartes". A més, també ha recordat que "els Jocs Olímpics de Pequín eren un repte personal, feia un duo amb la Gemma, era un gran pas endavant. Vam guanyar les primeres dues medalles i vaig poder conèixer Rafa Nadal, Pau Gasol...". Finalment, Fuentes ha destacat que els Jocs Olímpics de Londres "van ser els millors en organització, teníem a 20.000 persones cridant i ovacionant el nostre exercici. Era de pell de gallina el caliu humà" i ha recordat que, en canvi, "els de Pequín no van ser tan autèntics. Amagaven la pobresa, tot era bastant fals".

L'experiència als Estats Units

Actualment Andrea Fuentes, com hem explicat, és la seleccionadora de natació artística dels Estats Units, tot i que ha afirmat als micròfons de SER Catalunya: "ara estic als Estats Units, però en un futur em faria molta il·lusió tornar a Espanya". A més, Fuentes ha recordat com van ser els inicis als Estats Units: "al principi em feia respecte, jo mai no havia estat entrenadora d'un equip. Fins aleshores assessorava i era consultora de països. Els hi va agradar el que feia i em van convidar a venir. Jo pensava que com d'ajudant de la seleccionadora, i em van dir que no, que era de seleccionadora. No ho vaig dubtar. Va ser molt dural principi, pel canvi de cultura -més gran del que sembla- i aprendre un nou ofici".

A més, Fuentes també ha recordat que li feia "il·lusió" començar un projecte des de zero, perquè ha explicat que "el sistema estava completament destrossat, no hi havia federació. No hi havia president, buscava jo els vols i l'allotjament. I la piscina, que de vegades ens feien fora i entrenàvem al mar". I finalment, ha volgut destacar la gran feina que han fet a l'equip: "i d'aquí a seleccionar un equip pels Jocs i classificar-nos per a París. No sé ni com ho hem fet. Ara el sistema és molt millor, m'agrada molt el que hem construït". I ha sentenciat: "tenim possibilitats de medalla, però vull que les nedadores pensin que ja han fet el que era increïble. La genialitat ja està feta. Anirem a per totes".

L'exigència de l'esport

Finalment, Andrea Fuentes també ha analitzat al 'Què t'hi Jugues!' de SER Catalunya l'exigència d'aquest esport i l'esforç que significa. "Som un esport que tradicionalment ha entrenat moltes hores, i si estàs al podi entrenes mínim 10 hores al dia", ha destacat Fuentes, qui també ha deixat clar que, per ella, "l'eficiència no era ideal". A més, també ha opinat: "està comprovat que l'eficiència i la qualitat és més important que la quantitat. Has d'estar molt més concentrat".

A més, Fuentes ha analitzat: "és un esport on tradicionalment s'ha utilitzat molt la pressió psicològica, la por i l'amenaça. Jo ho he volgut canviar. Treure la por fa que l'eficiència baixi, però crec que si utilitzes la inspiració és molt més potent. El que no s'ha de fer és anar a un lloc neutre: vas del més negatiu, al més positiu que seria com inspirar a les teves nedadores perquè realment es morin de ganes de voler-ho fer millor. I això és molt difícil com a entrenadora, ha de tenir constantment noves idees. Però ho prefereixo, vull que elles se sentin respectades sempre".

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00