Sociedad

Joan Manuel Serrat, Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2024

El cantautor català es va acomiadar dels escenaris al 2022, després de 57 anys de carrera dedicada a la música

Joan Manuel Serrat ha estat guardonat amb el premi Princesa d'Astúries de les Arts 2024. El jurat ha fet pública la decisió aquest dimecres al migdia a Oviedo. El cantautor català, nascut al Poble Sec l'any 1943, va iniciar la seva carrera a Ràdio Barcelona l'any 1965 i es va acomiadar dels escenaris fa dos anys, després tota una vida dedicada a la música.

El jurat ha atorgat aquest premi a Joan Manuel Serrat per una trajectòria que transcendeix la música i es fa referent cívic: "Sumant a la lletra de les seves cançons la força de l'himne col·lectiu amb voluntat universal". De Serrat destaca que és defensor del diàleg davant la crispació: "L'obra de Joan Manuel Serrat és un exponent de la seva irrenunciable vocació de bastir ponts entre països i generacions".

Autor de cançons com Mediterraneo, Paraules d'Amor, La Guitarra o Lucía, Serrat ha rebut diversos guardons en els darrers mesos. L'any passat va ser Premi Nacional de Cultura i va rebre també la medalla d'honor de l'SGAE. En l'acte d'entrega d'aquest guardó va parlar de la felicitat que sent per haver dedicat la vida a escriure i cantar cançons. Serrat es va retirar dels escenaris, però no de la música perquè segueix escrivint i cantant.

Al llarg de la seva carrera ha gravat més de 500 cançons agrupades en 40 àlbums i ha musicat els versos de grans poetes com Antonio Machado, Miguel Hernández, Neruda, Benedetti, Alberti, Lorca o León Felipe.

Debut a Ràdio Barcelona

Serrat va ser un dels convidats a l'escenari de la Gala del Centenari de Ràdio Barcelona celebrada al Palau Nacional el 14 de febrer d'aquest any. En una conversa amb Andreu Buenafuente, el cantautor recordava els seus inicis a Ràdio Barcelona. Va debutar el 18 de febrer de 1965 al programa Radioscope que presentava Salvador Escamilla.

Serrat va ser pioner de la Nova Cançó catalana i una veu destacada contra la repressió i les injustícies del règim franquista. També va renunciar a cantar al festival d'Eurovision el 1968 pot no poder cantar en català el "La, la, la" amb què va guanyar Massiel fent-ho en castellà.

Cinquanta candidatures

Els organitzadors dels Premis Princesa d'Astúries han explicat que, a l'edició d'enguany, s'havien presentat cinquanta candidatures de 21 països diferents per al Premi Princesa d'Astúries de les Arts.

Aquest guardó el va rebre l'any passat l'actriu nord-americana Meryl Streep.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00