El BalcóEl Balcó
Sociedad

La casualitat de trobar un tanc nazi: "El nostre encert va ser passar-hi i saber què era"

El grup excursionista català, Gas Mountain, ha descobert una torreta de l'exèrcit alemany, fins ara desconeguda, a una zona d'El Pertús que reforça la idea de la por de Hitler a un atac aliat pel sud d'Europa

La casualitat de trobar un tanc nazi: "El nostre encert va ser passar-hi i saber què era"

La casualitat de trobar un tanc nazi: "El nostre encert va ser passar-hi i saber què era"

15:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713375688340/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La zona d'El Pertús, a la frontera entre Catalunya i França, és, pels amants de la història contemporània, sinònim d'exili, de republicans o de la França de Vichy. Ara, uns excursionistes han trobat per casualitat unes restes d'un tanc nazi fins ara mai localitzat. Una notícia que crida l'atenció perquè, d'alguna manera, la zona està més que explorada, sobretot per la quantitat de búnquers de la Segona Guerra Mundial que ja hi ha catalogats.

Qui va trobar les restes del tanc va ser el grup excursionista Gas Mountain de l’Alt Empordà, que es dediquen a recollir diferents patrimonis històrics que es troben a la frontera francocatalana. De la troballa no se'n coneix la localització exacta, perquè es volen evitar actes vandàlics, com ja van patir les restes d'una altra torreta de tanc que hi ha a tocar de Portbou. El que sí que reforça és la idea de la por que tenien les tropes nazis de Hitler d'una entrada aliada pel sud. En parlem amb l'Humberto Vila i en Marc Osuna, els excursionistes de Gas Mountain que van descobrir el tanc nazi.

La troballa, una casualitat

"Nosaltres estem pentinant la muntanya constantment", ha explicat l'Humberto. Aquell dia caminaven buscant una nova posició que tenien constància que hi havia a la zona i es van topar "sense voler" amb aquest tanc que encara tenia la torreta al seu lloc. En veure-la, expliquen els excursionistes, van "respirar", ja que feia temps que estaven "darrere d'un element com aquest" i pensaven que "seria molt difícil" trobar-lo.

Realment no és un tanc com l'imaginem, sinó un búnquer on, en lloc d'un soldat, hi anava el cap del tanc, el canó. "Hi ha la infraestructura sencera, l'únic que falta és l'arma per disparar", ha detallat en Marc. "Hi ha més restes d'aquests búnquers nazis, però sencers cap més", han celebrat.

Tots dos han admès que pot ser que algú altre ja l'hagués vist abans i no el reconegués, però en el seu cas ho van identificar de seguida: "El nostre encert va ser passar-hi i saber què era". Van saber que es tractava d'armament nazi per la construcció característica i un missatge en alemany que es tradueix com "atenció, no penjar cartutxeres".

Els excursionistes interpreten que la presència d'aquests tancs a la frontera entre Catalunya i França té a veure amb la por de Hitler que els aliats poguessin entrar per la Costa Brava, així com per evitar que els jueus marxessin de França. Ho saben per la direcció dels canons: "Totes les torretes apunten a Espanya". El que no han pogut descobrir és si aquest tanc s'havia disparat en algun moment.

Localització secreta

Els excursionistes no han revelat el lloc exacte on van realitzar aquesta troballa, perquè volen protegir la zona i evitar actes vandàlics. “Nosaltres ho fem de bona fe, però tenim molta por que la torreta sigui localitzada, perquè hi ha vandalisme, potser per ignorància”, ha assenyalat l'Humberto.

Per dificultar que ningú sàpiga la posició exacta del descobriment, no han gravat la zona ni han fet fotografies directes del lloc. “És molt complicat que algú la trobi”, ha afirmat en Marc. També ha afegit que és possible que “alguna persona ho sabés i no ho ha volgut dir”, però a hores d’ara ningú els ha comunicat que en tinguin constància.

Sobre el futur d’aquesta torreta, l'Humberto ha explicat que “el més prudent seria que es retiri” o “que s’intenti conservar al lloc”. Però hi ha la possibilitat “que en qualsevol moment passi algú”. No se sap encara què passarà amb aquesta troballa, tot i que els excursionistes tenen constància que una de les opcions és conservar-ho dins del castell de Bellaguarda. Creuen que és una “bona idea”, però amb això “es perdrà el lloc on s’ha trobat”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00