El BalcóEl Balcó
Sociedad

La degradació de les platges no es pot aturar de manera natural: "hem posat tantes traves que ara hem d'ajudar la natura"

El geòleg, Daniel Palacios, ha parlat a El Balcó sobre les necessàries solucions pel litoral català, destrossat després del temporal Nelson que ha fet vessar un got que ja estava pràcticament ple

La degradació de les platges no es pot aturar de manera natural: "hem posat tantes traves que ara hem d'ajudar la natura"

La degradació de les platges no es pot aturar de manera natural: "hem posat tantes traves que ara hem d'ajudar la natura"

27:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712685287616/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’any 2020, ‘El País’ va publicar una notícia amb un titulat que deia “La meitat de les platges de sorra del planeta desapareixeran pel canvi climàtic”. Era una conclusió extreta d’un estudi publicat a Nature Climate Change, que també indicava que la majoria d’aquestes platges s'encongirien.

Fa uns dies, el temporal Nelson va ocasionar la pèrdua de 25 metres de sorra a platges catalanes de tot el litoral. Des de la Costa Brava fins a la Costa Daurada, passant per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Arran d'això, el Ministeri de Transició Ecològica va anunciar que les platges catalanes rebrien sorra per salvar la temporada d’estiu, tot i que els experts creuen que alguns trams es poden recuperar de forma natural.

Aquesta situació no només afecta el turisme, sinó també els negocis que es troben a vora del mar. Per això, a ‘El Balcó’ hem volgut conèixer alguns dels testimonis afectats i trobar possibles solucions a aquest problema.

Treballar a peu de platja

La notícia no ha sorprès l'Israel Flores, propietari de dues guinguetes, a Barcelona i al Masnou, i que fa 24 anys que es dedica a aquest negoci: "De fet m'espanta", ha admès. En el seu cas ha hagut de desplaçar la seva guingueta 200 metres perquè el lloc on estava "ja no existeix". Fa deu anys que està regentant aquest local i, durant aquest temps, ha anat veient com "cada vegada hi havia menys sorra" fins ara, que "ja no en queda".

No és la primera vegada que l'Israel viu això. Abans de la pandèmia ja va haver de tancar el seu negoci que tenia a la platja de Montgat perquè ja no existeix la platja. "Ens van desplaçar una primera vegada", ha recordat, però un altre temporal els va expulsar definitivament d'aquella platja: "De les cinc guinguetes que tenia la platja de Montgat, ara ja no n'hi ha cap", ha lamentat el restaurador.

L'Israel ha reivindicat el paper de les guinguetes a les platges catalanes i espanyoles i ha fet una crida a solucionar "el que està passant amb les platges de Catalunya", on hi ha, assegura, "una manca d'inversió".

Manca de planificació de la costa

Aquesta situació ve de lluny, i és conseqüència directa del canvi climàtic. El regidor d’Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos, ha afirmat que les conseqüències d’aquest temporal són “l’herència d’un sistema dinàmic litoral totalment alterat”. A més, ha afegit que “la tendència és regressiva” i la manca de planificació global de costa catalana “augura un mal futur”.

L’alcalde de Sant Antoni de Calonge, Jordi Soler, per la seva banda, ha assenyalat que la platja de Torre Valentina està “absolutament desballestada” a causa del temporal. També ha indicat que la pèrdua de la sorra a les platges és “un problema constant” a la badia.

Per això, i sent conscients que aquests temporals aniran cada cop a més, coincideixen en el fet que cal actuar urgentment per tal de revertir la pèrdua de sorra constant a les platges catalanes.

Les possibles solucions

El geòleg Daniel Palacios ha assenyalat que les solucions a aquesta problemàtica “són complexes i requereixen molts factors”. En primer lloc, perquè la situació “no es resoldrà de forma natural”, ja que la sorra que es regenera pel mateix efecte de la mar “no torna sempre a la mateixa velocitat que marxa”.

Per això, creu que “s’haurien de tornar a estudiar totes les infraestructures litorals que hi ha en l’actualitat”. L’expert ha indicat que les persones “hem posat tantes traves a la natura, que ara hem d'ajudar-la a mantenir la funció de les platges”.

Des de Calafell, Marcos ha expressat que renaturalitzar les platges és una de les possibles opcions, però això “no vol dir posar-hi plantes”. Considera que s’han de revisar les infraestructures que tenen un impacte sobre la dinàmica de la costa, i “fer un plantejament seriós de quines són necessàries i cal conservar”.

Els links de 'El Balcó'

Escoltem el nou àlbum del britànic Tom Odell (Black Friday, 2024) aprofitant que actua aquest vespre a la Sala Razzmatazz de Barcelona.

A les converses d'en Ramoneda, avui arriba el periodista Bru Rovira que presenta la novel·la 'Matar el Director':

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00