Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Bloquejada l'N-II i l'AP-7

Els pagesos de les comarques de Girona tallen des de primera hora l'N-II a l'alçada de Pontós i poc després ho han aconseguit a l'AP-7

Tractors i barricades a l'AP7, a l'alçada de Pontós.

Tractors i barricades a l'AP7, a l'alçada de Pontós. / Berta Artigas Fontàs

Pontós

L'N-II l'han tallat poc després de les 9 del matí i també han intentat bloquejar l'AP-7 amb palets però inicialment els Mossos d'Esquadra -amb 5 furgonetes de les unitats BRIMO- els ho han impedit. Poc abans de dos quarts de 10, però, hi han tornat a entrar i el tall ja s'ha consolidat també a la via ràpida. Els manifestants han entrat a la calçada, hi han entravessat troncs, pneumàtics i cables i hi han calat foc.

A les 10 també han aconseguit entrar alguns tractors a l'autopista per enfortir el tall. Per fer-ho possible, han desmuntat unes quantes tanques laterals de protecció, una operació que els Mossos han seguit des de molt a prop però, de moment, sense intervenir. Mentrestant, sobrevolava l'escena un helicòpter de la Policia Nacional. La intenció dels manifestants és estar-s'hi fins demà.

Desmuntant tanques a l'AP-7

Desmuntant tanques a l'AP-7 / Berta Artigas Fontàs

La jornada ha començat a les 7 del matí, quan els pagesos s'han concentrat amb els seus tractors en dos punts, a Orriols, i a Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà). La seva intenció era trobar-se a l'alçada de Pontós, on es creuen la Nacional II i l'AP-7, i tallar les dues vies.

Més d’una cinquantena de ramaders també han tallat la C-38, al coll d’Ares. Es tracta de la via que comunica el Ripollès amb el Vallespir i la Catalunya del Nord. El tall ha començat a les deu del matí i els ramaders preveuen allargar-lo fins les dotze de la nit d’aquest dimecres. La protesta compta amb el suport d’un grup de ramaders del Vallespir.

N-II tallada a Pontós.

N-II tallada a Pontós. / Berta Artigas Fontàs

Protestes a tot Catalunya

Les protestes formen part d’una nova jornada de mobilitzacions del sector agrícola durant la qual també es volen bloquejar Mercabarna i el Port de Tarragona. A les comarques gironines, un dels objectius podria ser la Jonquera. De fet, davant la previsió de bloquejos, França no permet que els camions circulin en sentit sud des de la frontera i els obliguen a girar cua al Pertús.

A Lleida, desenes de tractors van tallar ahir l'A-2 i van interrompre parcialment el trànsit a l'AP-2 a Soses. Durant tota la jornada va haver-hi també talls i afectacions al trànsit a la C-14 al seu pas per Ciutadilla, a l'Urgell.

Anirà per llarg, diuen

Els pagesos avisen que continuaran tallant carreteres fins que les administracions donin resposta a les seves reivindicacions. El pròxim dia 21 tenen prevista una protesta a Madrid, davant la seu del Ministeri d'Agricultura.

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha explicat que l'objectiu de la jornada d'avui és "tallar les dues vies amb Europa" i denunciar que, a banda del mal moment que passa l'agricultura, "el que entra de fora no compleix els mateixos requisits que hem de complir nosaltres". En aquest sentit, ha dit que cal que la Unió Europea "tracti correctament" els productors "d'aquí".

També ha dit que cal que la societat és conscienciï que hi ha un problema i que doni suport als productors quan va a comprar. "Quan compres a un lloc o a un altre ens ajudes a nosaltres o ajudes a les grans cadenes de distribució", afegeix.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00