Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

Un dels grans conflictes entre Nike i el Barça: les rèpliques

Una empresa catalana comercialitza les rèpliques de la samarreta del Barça (producte no oficial) amb el consentiment de Nike, que en cobra una part. El club blaugrana no rep ni un euro d'aquestes vendes

Un dels grans conflictes entre Nike i el Barça: les rèpliques

Un dels grans conflictes entre Nike i el Barça: les rèpliques

14:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1707309863583/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La relació entre el Barça i Nike no passa pel seu millor moment. De fet, ja no hi passava en l'època de Josep Maria Bartomeu a la presidència, tot i que l'ex maxim mandatari del club va acabar signant nou acord amb la multinacional estatunidenca l'any 2018 per garantir ingressos immediats. Tot i això, aquest contracte s'ha convertit en una font de conflictes que ha dut el Barça a plantejar-se un canvi de marca de roba.

Un d'aquests conflictes és la venda de samarretes anomenades "rèplica". No son falses, perquè la seva fabricació i venda és legal, però son samarretes de joc que llueixen l'escut del Barça i no duen la marca Nike gravada. Al lloc on hauria de ser la marca hi porten escrit "BARÇA". Son les típiques samarretes que es venen en quioscos i botigues no oficials, tant a Barcelona com a la resta d'Espanya i Portugal.

D'aquestes rèpliques, Nike en rep un percentatge, mentre que el Barça no en veu ni un euro. I això per què? En el document que es va signar l'any 2018, Nike té bloquejats diversos productes pels quals el Barça no en pot rebre royalties (un percentatge de venda). Productes de roba, tant de carrer com esportiva, que no s'especifiquen detalladament en el contracte, però entre els quals Nike considera que les rèpliques en formen part.

L'empresa que ven aquestes samarretes és Prendas Deportivas Roger's SL, una societat de Vilassar de Dalt que també fabrica i comercialitza rèpliques d'altres clubs com el Reial Madrid o el París Saint-Germain. Roger's factura entre 17 i 23 milions d'euros anuals i, segons un informe del Barça, traspassa uns 2 milions anuals a Nike.

Per aquest conflicte, el Barça va presentar una demanda contra Nike, que va quedar suspesa temporalment mentre Joan Laporta renegociava unes noves condicions contractuals. La base de l'acord és un contracte d'unes 120 pàgines de l'any 2006 al que se li han anat fent afegitons. L'últim, un short term (document d'intencions) del 2018 de 7 pàgines i 4 més d'annexes, on s'hi especifiquen quantitats, terminis, clàusules, bonus, malus i bloquejos. Un dels bloquejos, per cert, és la prohibició de negociar amb altres marques (hi surten totes especificades) mentre duri el contracte.

Les xifres que es van signar són 24 milions fixos de royalties per venda de productes, més 52 milions de patrocini, sumant tots els variables. Durant els darrers anys s'ha fet alguna adeqüació del contracte, sobretot arrel de la crisi de la COVID-19. Laporta va negociar una quantitat fixa de 42 milions d'euros en concepte de patrocini, que tornaran a ser 52 el Barça guanya tres Champions League abans del 2026, quan Nike decideixi si prorroga unilateralment el vincle amb el club blaugrana fins el 2028. De moment, el Barça ja se'n pot computar una: la que va guanyar l'equip femení el 2022. De les dues que li resten per guanyar, com a mínim una ha de ser de l'equip masculí.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00