Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Àngel Madrià: "Al Grup Gavarres el que ens defineix és fer periodisme d'escoltar i escriure a foc lent"

L'editorial, amb seu a Cassà de la Selva, acaba de guanyar el premi nacional de comunicació de proximitat

Entrevista a Àngel Madrià, director de l'Editorial Gavarres

Entrevista a Àngel Madrià, director de l'Editorial Gavarres

16:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1704969845150/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

La setmana passada el Govern va atorgar al Grup Gavarres, amb seu a Cassà de la Selva, el guardó de Comunicació de Proximitat, la nova categoria dels Premis Nacionals de Comunicació 2023. L'editorial actualment impulsa les revistes Garona-Nogueres, Gavarres, Cadí-Pedraforca, les Garrotxes i Alberes, i també editen llibres sota el seu propi segell. Avui hem convidat al seu director, Àngel Madrià a parlar sobre la seva tasca periodística i etnogràfica.

Segons Madrià, la base del seu periodisme és l'oralitat. "Quan ens pregunten per definir les nostres revistes se'ns fa molt difícil" explica, "Parlem d'història? Sí, també d'històries, de natura, fem etnografia i antropologia, però el que més en defineix és el fet de parlar amb la gent. Volem fer un periodisme d'escoltar, de rumiar i escriure a foc lent" apunta. Una feina interessant on "de vegades se senten sols" com apunta el director.

Madrià explica que el projecte neix de la idea de reivindicar la gent de poble. Concretament, del seu: Cassà de la Selva. "Un dia em vaig adonar que la gent gran del meu poble vivien i es comunicaven d'una forma determinada, i que això s'estava acabant" explica. Amb l'objectiu de "pujar l'autoestima" d'aquesta gent de poble "que venen d'una postguerra, que molt pocs han anat al col·legi" va néixer Gavarres, la primera de les revistes que el grup va publicar, el 2002. "Eren els coneixements apresos de l'observació els que ens interessaven".

Potenciar el periodisme d'investigació

Des de l'editorial també vetllen per preservar la memòria d'oficis que s'estan perdent, així com el seu vocabulari específic. "Tot s'està transformant molt ràpidament" apunta. També detalla que ara els agradaria treballar el periodisme d'investigació, de llarg recorregut, a través de la seva col·lecció Periodismes. "Creiem que el periodisme té una mala salut de ferro" comenta Madrià, "volem posar una mica de pausa on puguem" assegura.

Arribar a les noves generacions, "que llegeixen diferent" és un dels objectius del grup. "Tenim col·laboradors joves, directors de revistes joves, i això ja és una cullerada favorable. Hem de fer que aquest contingut, que potser és llunyà pels joves -perquè parla dels seus avis- sigui atractiu" conclou.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00