Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

  1. Podcast
  2. Cultura y sociedad

Saïd ibn al-Hàkam. Un menorquí destacat del segle XIII

29/10/2024

Saïd ibn al-Hàkam. Un menorquí destacat del segle XIII

07:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1730220419692/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui Martí Carbonell ens xerra d'un personatge important del seu moment dins l'història de Menorca. Es tracta d'en Abu-Uthman Saïd ibn al-Hàkam al-Quraixí (Tavira, Gharb al-Àndalus, 1204 - Madínat Manurqa, 1282) fou almoixerif (múixrif) i arrais de Manurqa (1234-1282), home il·lustrat, coneixedor de la llei islàmica i la medicina, filòleg, gramàtic i poeta. Creà una important cort literària, exercí de mecenes i fou un notable bibliòfil.

Saïd ibn al-Hàkam va néixer a Tavira, al Gharb al-Àndalus (l'actual Algarve portuguès) i va estudiar a Ixbíliya (Sevilla), on participà en reunions poètiques. Posteriorment es traslladà a les ciutats de Bugia i Tunis, on serví de secretari dels emirs almohades.

Quan va tornar a l'Àndalus, el poder almohade es trobava molt deteriorat, per la qual cosa passà a la cort del valí de Mayurqa, que el 1227 el designà almoixerif de Manurqa amb la funció de recollir i administrar els imposts i manar l'exèrcit. Mentre exercia aquest càrrec es produí la Conquesta de Mallorca, el 1229.

El 1231, dominada pràcticament la resistència dels musulmans de Mayurqa, participava en la signatura del Tractat de Capdepera, pel qual Manurqa se sotmetia a la sobirania de Jaume I. La historiografia àrab li n'atribueix l'autoria intel·lectual.

El juliol de 1234, Saïd ibn al-Hàkam pren el poder mitjançant un cop d'estat contra el cadi Abu-Abd-Al·lah Muhàmmad ibn Àhmad ibn Hixam i passa a governar l'illa amb el títol d'arrais de Manurqa.

El seu govern es caracteritzà pel compliment del tractat de Capdepera, per l'articulació d'un sistema estatal burocràtic i militar, per atreure a la seva cort els més importants intel·lectuals musulmans i per la rigidesa moral que, per exemple, li feia executar les persones que bevien alcohol.

El petit regne menorquí es veié afectat per la pèrdua progressiva dels territoris musulmans i, a partir de 1266, amb la definitiva conquesta de Múrsiya, Gharnata (Granada) i Manurqa resten com els darrers reductes musulmans de l'Àndalus.

Amb la mort de Jaume I el 1276, els drets de Manurqa quedaren assignats a l'herència de Jaume II de Mallorca.

Saïd ibn al-Hàkam morí el 1282 a Madínat Manurqa i fou succeït pel seu fill, Abu-Úmar ibn Saïd, últim arrais de l'illa.

Episodios anteriores

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00