Debat desigual sobre l'acord d'associació i empat tècnic entre el sí i el no
L'esperat col.loqui sobre aquest conveni organitzat pel Col.legi d'Economistes amb sis representants del sí i el no va demostrar un cop més la polarització extrema sobre la qüestió
Andorra la Vella
Debat desigual sobre l'acord d'associació i empat tècnic entre el sí i el no.
L'esperat col.loqui sobre aquest conveni organitzat pel Col.legi d'Economistes amb sis representants del sí i el no va demostrar un cop més la polarització extrema sobre la qüestió.
Al final de l'acte, els assistents, unes 800 persones, van votar i el resultat va ser d'empat tècnic, el que demostra que les posicions estan enrocades i que els debats no les fan moure.
Novament, els partidaris del no van esgrimir arguments poc consistents centrats en la immigració, la inversió estrangera i la sobirania, que van ser rebatuts amb arguments de molt més pes per part dels partidaris del sí. L'exministre d'exteriors, Gilbert Saboya, i la vicepresidenta del fons de reserva de jubilació, Maria Cosa, van monopolitzar el debat, fonamentalment en matèria financera, assegurant que l'acord aportarà més beneficis que perjudicis i van negar que provoqués un creixement desorbitat de la població.
Al debat es va convidar l'economista i ex-eurodiputat català Ramon Tremosa qui va exposar el model d'èxit de la UE, demostrat especialment durant la pandèmia. Tremosa veu força inviable que Andorra pugui aturar el procés i renegociar de nou.
El conseller de Concòrdia i politòleg Pol Bartolomé va defensar el "no amb matisos" del seu partit insistint en la necessitat d'aturar el procés i renegociar perquè la situació d'Andorra avui no és la mateixa de la d'ara fa deu anys, quan van arrencar les converses, tot i reconèixer la dificultat que Brussel·les ho accepti.
El notari Joan Carles Rodríguez Miñana va centrar la seva intervenció en el discurs de la por per la pèrdua de l'actual model migratori, segons ell de "qualitat", i pel perill de l'obertura a la inversió estrangera que agreujarà la problemàtica de l'habitatge. Mentre que l'empresari Albert Gomà tampoc no es va moure del seu discurs proteccionista i antieuropeista, defensant l'actual situació i demanant el desplegament total dels acords actuals sense anar més enllà.
Cap dels contraris a l'acord va valorar les conseqüències del no mentre que els del sí van posar els exemples del brèxit, amb una caiguda del PIB de dos dígits, i de Suïssa, amb qui la UE ha posat fi als acords sectorials, països amb molta més capacitat negociadora que Andorra per pes econòmic i poblacional.
Marisol Fuentes Pérez
Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...