Sociedad
CONTAMINACIÓ

El vessament de gasoil al Valira no ha afectat les captacions d'aigua potable

Aquest matí han continuat les tasques de bombeig de l'aigua contaminada a càrrec de dues empreses especialitzades contractades per l'executiu. Medi Ambient ha detectat una truita morta i per ara no s'ha constatat que la contaminació hagi arribat a la Seu d'Urgell

Els bombers van netejar durant tot el dia el gasoil al llarg del riu Valira. Les tasques de bombeig continuaran tot el dia d'avui. / Bombers d'Andorra

Andorra la Vella

El vessament d'hidrocarburs al Valira no ha afectat les captacions d'aigua d'Escaldes i Andorra la Vella.

La captació d'aigua potable escaldenca està al Madriu però molt per sobre d'on ha tingut lloc el vessament, a la carretera d'Engolasters. Els dipòsits de Capesa estan situats a la Plana, per tant, per sobre del punt de contaminació. El vessament tampoc no s'ha filtrat a les fonts d'aigua termal d'Escaldes, segons ha confirmat la corporació.

De la seva banda, el comú d'Andorra la Vella també ha assegurat que el vessament no ha afectat per ara l'aigua potable de la parròquia però ha augmentat la vigilància de la qualitat dels tres pous del feàtric situats a l'Estadi Comunal. I és que, segons va apuntar ahir el ministre portaveu del Govern, Guillem Casal, la contaminació per hidrocarburs al Valira havia arribat fins a Sant Julià.

Aquest matí han continuat les tasques de bombeig de l'aigua contaminada a càrrec de dues empreses especialitzades contractades per l'executiu. Segons el departament de Medi Ambient, els sistemes de contenció instal·lats al pont de la Tosca, al pont del comú d'Escaldes i a Andorra la Vella estan funcionant correctament malgrat les pluges de les darreres hores.

Afectació a la flora i fauna

Pel que fa a l'afectació de la contaminació a la flora i fauna, Medi Ambient ha detectat una truita morta però cap més rastre pel moment.

Pel que fa a l'origen del vessament, s'ha localitzat en un dipòsit de gasoil d'un edifici de la carretera d'Engolasters que estaria en mal estat. Sense confirmar encara la quantitat total de litres vessats al riu, es calcula que serien uns 4.000 ja que la càrrega del dipòsit era de 4.400 i només van extreure una petita part de la cisterna quan van iniciar les tasques de neteja.

Frontera avall

Pel moment no s'ha constatat presència d'hidrocarburs a la Seu d'Urgell. Els tècnics de Medi Ambient no han determinat una afectació greu al Valira al seu pas per la frontera després de diversos controls visuals. L'Agència catalana de l'aigua va ser informada del vessament i la delegada de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Sílvia Romero, de visita ahir a la capital de l'Alt Urgell, va indicar que no tenien constància que els hidrocarburs haguessin passat la frontera. Tot i així mostrava la seva preocupació per la situació.

El Govern ja ha obert una investigació per comprovar si el dipòsit afectat estava en bones condicions i si l'operari que va fer la càrrega també estava ben format.

Les tasques de neteja del Valira encara continuaran durant tota la jornada d'avui.

Más información

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00