Política
HABITATGE

L'Institut de l'habitatge proposa limitar l'increment dels lloguers

Josep Maria Pla ha presentat en comissió legislativa la proposta de modificació de la llei d'arrendaments amb la què vol solucionar la "tibantor" entre propietaris i llogaters

El president de l'INHA, Josep Maria Pla, abans de comparèixer davant la comissió legislativa d'Economia del Consell General. / ANA

Andorra la Vella

L'Institut Nacional de l'Habitatge proposa limitar l'increment dels lloguers, a un nivell que sigui rendible pel propietari.

El president de l'organisme, Josep Maria Pla, ha presentat en comissió legislativa al Consell General la proposta de modificació de la Llei d'arrendaments de finques urbanes, amb la qual vol solucionar la relació de "tibantor" creixent entre propietaris i llogaters, i que permetria solucionar un altre problema, com és la finalització dels contractes prorrogats abans del 2027, any en el qual hi haurà eleccions generals.

Segons ha comentat, la proposta implicaria limitar l'augment del lloguer dels pisos amb un percentatge per sobre de l'IPC, que garanteixi al propietari que la seva inversió és rendible, però també beneficarà al llogater, ja que no es veurà atrapat a un pis sense poder-se canviar perquè o no en trobarà un altre, o serà més car, o estarà més lluny.

Aquest increment limitat s'aplicaria als contractes ja existents, i a la primera renovació dels que entrin nous al mercat, de manera que el preu inicial d'aquests quedaria lliure.

Pla considera que només amb mesures a curt termini no s'acabarà amb aquesta problemàtica. És per això que insisteix a aplicar des d'avui solucions a mitjà i llarg termini, a més de rebaixar la tensió entre les dues parts que estan en un conflicte creixent.

Per altra banda, proposa que el Fons de l'Habitatge s'estructuri de manera molt similar al Fons de Reserva de Jubilació, per disposar dels pisos del Govern, cobrar els llogues i generar beneficis que es destinaran a noves polítiques d'habitatge. A més, podria endeutar-se, si fos necessari.

Finalment, entén que fixar preus de referència pot generar problemes si no es tenen en compte prou variables, ja que els que queden per sobre, surten del mercat i els que estan per sota, pugen fins a equiparar-s'hi.

Dimissió de Pla

D'altra banda, Josep Maria Pla ha argumentat la seva dimissió al capdavant de l'INHA per revitalitzar l'institució.

La renúncia que va presentar el president i director de la institució serà efectiva demà mateix, i segons ha explicat, va prendre aquesta decisió perquè sentia que el Govern, sense citar ningú directament, ha perdut la confiança no només en ell sinó en l'organisme. Prova d'això diu, la reducció del 30% en el pressupost que impedirà, entre altres qüestions, desenvolupar una àrea d'estudis per fer informes sobre habitatge de manera més contínua o aprofundida.

En aquest punt, considera que si ell marxa, l'executiu no tindrà més remei que nomenar un nou president i demostrar fins a quin punt creu en aquesta institució.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00