Sociedad
AMB VEU DE DONA

Natàlia Crespo: "Estic d'acord en proves físiques diferenciades entre homes i dones per accedir a la policia però no en les quotes"

L'única dona agent TEDAX a Andorra fa vint anys que exerceix aquesta arriscada professió i anima les noies a fer carrera als cossos especials i a no posar-se limitacions

L'agent Natàlia Crespo durant l'entrevista de la sèrie Amb Veu de Dona de la SER. / Policia d'Andorra

Andorra la Vella

Natàlia Crespo és l'única agent femenina TEDAX a Andorra i de les poques al sud d'Europa.

Fa vint anys que forma part d'aquesta unitat altament especialitzada per a la que es va formar durant nou mesos fora del país.

La Natàlia és policia per vocació tot i que en acabar el batxillerat no tenia molt clar el seu futur. Malgrat ser una estudiant excel·lent, especialment en les matèries científiques, dubtava entre moltes possibilitats al seu abast: des de belles arts fins a les matemàtiques pures.

Natàlia Crespo a AINA / Natàlia Crespo

Provinent d'una família modesta, la Natàlia va néixer fa 42 anys a Escaldes-Engordany. Va tenir una infància molt feliç, practicant molts esports i gaudint de l'escola i dels amics.

Moltes de les mestres que va tenir en la seva etapa escolar continuen impartint classes avui i ara són les professores de les seves dues filles. I d'ella recorden la seva gran capacitat per a les manualitats i les arts plàstiques, habilitats que li van aconsellar que no abandonés mai.

Amb 20 anys es presenta a les proves d'accés al cos de policia i les supera. I ho va fer pensant en la possibilitat de treballar i seguir estudiant. Inicialment vol formar part de la policia científica però de seguida veu opcions a la unitat TEDAX.

Natàlia Crespo en un simulacre d'amenaça de bomba a FEDA. / Policia d'Andorra

Passats cinc anys des del seu ingrés, inicia la formació a la Guàrdia Civil, a Espanya, sent l'única dona d'entre una vintena d'agents.

La complexitat de l'especialitat i el seu caràcter essencialment tècnic i científic, l'enganxa de seguida. I per superar la pressió, afirma que es prepara cada dia.

Inicialment la seva família es mostra sorpresa per la decisió, sobretot per la perillositat que comporta però finalment ho van acceptar.

La Natàlia ha seguit formacions molts tècniques durant tots aquests anys, no únicament sobre explosius sinó també sobre elements radioactius, químics o bacterològics.

Entre les intervencions més destacades, l'explosió d'un vehicle carregat de pòlvora en un supermercat del país que va acabar, sortosament, amb una única persona ferida; o el desallotjament de La Poste per la rebuda d'una carta amb una pols sospitosa en plena psicosi de l'Antrax.

Natàlia Crespo en una intervenció. / Policia d'Andorra

Natàlia Crespo considera vital la gestió de la pressió per exercir de TEDAX, una gestió que s'aprèn a les formacions inicials però que es cultiva amb el dia a dia, tot i que també té molt a veure el caràcter i la personalitat. "No tens un psicòleg cada dia dient el què has de fer" explica. Cal templança, autocontrol i saber gestionar les emocions.

Per desenvolupar la seva tasca també és important mantenir una bona forma física. Un equip de TEDAX pesa aproximadament 30 quilos i, segons la Natàlia, "a banda del pes, l'altra limitació important és la de la mobilitat" i per aquest motiu s'ha d'estar molt ben preparada.

Com a única agent TEDAX està d'acord en les proves físiques diferenciades entre homes i dones però en canvi no comparteix la implantació de les quotes. I té una explicació al respecte: "si s'estableix una cuota del 50% per a homes i el 50% per a dones en l'accés als cossos especials i es presenten només dues dones, perdríem l'oportunitat de cobrir places que són necessàries per garantir la seguretat". Afegeix que "els barems estan estudiats i analitzats" i, per tant, considera que els actuals edictes són correctes.

També creu que és molt important fer pedagogia entre les noies joves perquè es vagin sumant als cossos especials. A ella, per exemple, li encantaria fer xerrades a les escoles per explicar el què fa. "M'agradaria fer una crida a totes les noies del país que vulguin accedir a la Policia: que no es limitin, que no creguin que no ho poden fer; poden ser el què vulguin amb formació i preparació".

Natàlia Crespo amb una de les seves filles durant una activitat al col·legi Sant Ermengol. / Natàlia Crespo

Reconeix que és complicat compaginar vida professional i personal en un cos especial, però assegura que a la seva unitat hi ha força flexibilitat per conciliar. També creu que és important la corresponsabilitat en la parella i tenir suport familiar.

A banda de la seva activitat professional, la Natàlia és una amant de les belles arts i de les manualitats. Forma part del col·lectiu artístic La Xarranca tot i que encara no ha exposat cap obra seva. El dibuix és una de les seves principals passions però també la pintura, activitats que li proporcionen la tranquil·litat i l'evasió que necessita en acabar una feina força arriscada i complexa.

Natàlia Crespo ha estat la sisena protagonista de la temporada d'enguany de Amb Veu de Dona, sèrie que compta amb el suport del Govern d'Andorra i el patrocini d'Andorra Telecom.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00