Actualidad
AMB VEU DE DONA

Rosa Pons: "El món dels negocis encara és força masclista"

La pionera del luxe a Andorra pertany a la sisena generació de joiers i rellotgers i, malgrat no voler dedicar-se'n en un inici, detalla com la professió l'ha acabat atrapant i apassionant al quart capítol de "Amb Veu de Dona"

L'empresària Rosa Pons als estudis de la SER durant l'entrevista per a "Amb Veu de Dona". / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

Rosa Pons necessita poques presentacions. Pertany a la sisena generació de joiers i rellotgers i continua batallant al peu del canó a favor d'una professió que l'apassiona.

Valenta, decidida però molt discreta, Rosa Pons ha sabut crear un estil propi en el món dels negocis del qual afirma que encara és "molt masclista".

Creu que hi ha una manera femenina de dirigir i que l'aportació de les dones al món de l'empresa i l'emprenedoria és absolutament imprescindible. Ho ha viscut de forma directa generació rere generació, on les dones de la seva família han estat sempre grans emprenedores.

La Rosa neix a València on els pares s'instal·len després de la Guerra Civil. La mare és una de les quatre filles d'un matrimoni de Mollerussa que ja es dedica a la joiera i la rellotgeria. La seva àvia ja viatjava a Barcelona a buscar producte, i la seva mare es desplaçava pels pobles per recollir comandes, en una època en què no era fàcil ni evident viatjar sola per negocis.

La seva mare s'enamora d'un pagès del poble que no fa gens de gràcia a la família la qual la deshereta. Per aquesta raó s'implanten a València on el pare comença un petit comerç de queviures prop del mercat. Prosperen ràpidament però la feixuga feina obliga la mare a pensar un futur millor. A Andorra, tenen un familiar i decideixen canviar de residència i buscar noves oportunitats.

Finalment s'acaben instal·lant a l'avinguda Meritxell que tot just vivia els seus inicis d'esplendor. Comencen un negoci de queviures però després inicien una petita botiga de joiera i rellotgeria que acaba convertint-se en un referent. Les primeres grans marques arriben de la seva mà, gràcies als coneixements previs de la mare i a la visió empresarial del pare.

Amb disset anys, la Rosa Pons vol estudiar òptica però no ho pot fer a Barcelona. Els pares no veuen bé que marxi a Madrid -l'únic lloc proper on es podia estudiar aquesta carrera-, sola i sense família, i finalment l'acaven convencent perquè continuï al negoci familiar. No se'n penedeix perquè malgrat no haver pogut fer estudis universitaris, s'ha format en totes les matèries que li han interessat, des de la joieria i fins a la gestió empresarial, tenint un gran olfate pels negocis i especialment pels vinculats al luxe.

Rosa Pons rep el premi de la CEA el 2020. / RTVA

Recorda els anys vuitanta com els de major esplendor per al sector al país. Afirma que tothom empenyia per tirar endavant, per prosperar, amb una unió que no s'ha repetit posteriorment. I malgrat estar convençuda que Andorra continua sent un país d'oportunitats, creu que aquell esperit no es repetirà.

Al capdavant del negoci ha dedicat moltes hores, i reconeix haver tingut dificultats per conciliar la vida familiar i laboral tot i no penedir-se. "Per mi és més important la qualitat que la quantitat i crec haver fet una bona tasca en l'educació de les meves filles".

Durant la crisi immobiliària del 2011 impulsa el primer edifici de luxe de l'avinguda Meritxell, el Diamant, i amb ell un nou concepte d'establiment i de joieria. I malgrat el risc que pren es mostra satisfeta dels resultats.

La Rosa compta per tirar endavant els negocis amb les seves dues filles que finalment també han decidit seguir amb la saga familiar, aportant nous valors i nous coneixements. Però ella no veu encara el moment de retirar-se, com a dona jovial i vital que és.

Rosa Pons en una presentació de producte a The Embassy al costat de grans figures internacionals del luxe i la moda. / The Embassy

De la joieria afirma amb rotunditat que és un art, art que també pot ser assequible. Alhora que afegeix que és l'únic sector capaç d'aportar càpsules d'emocions com cap altre.

Persona de fortes conviccions, creu que l'amor és el motor que mou el món i cada dia dóna gràcies per haver arribat tant lluny.

L'empresària Rosa Pons ha estat la quarta protagonista de la nova temporada de "Amb Veu de Dona" que compta amb el suport del Govern d'Andorra i amb el patrocini d'Andorra Telecom.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00