Amb veu de dona
Sociedad
AMB VEU DE DONA

Èxit rotund de la cloenda de 'Amb Veu de Dona' amb ple absolut per escoltar la popular periodista Rosa Maria Calaf

La veterana reportera va donar la seva visió sobre la situació actual del periodisme internacional i també de les dones periodistes en conversa amb la també periodista de SER Catalunya Laura Estrada, en un acte que també va comptar amb la Secretària d'Estat d'Igualtat, l'homenatge a les dones de la cinquena edició de la sèrie i l'actuació de la cantautora andorrana Noa Asthi

Foto de família de la 5a edició de 'Amb Veu de Dona'. A la imatge, i d'esquerra a dreta, Lourdes Riba, Marta Alberch, Judit Gaset, Mariona González, Mariona Cadena, Anna Maria Alegret, Maria Dolors Agràs, Olivers Alís representant Rosario Balletbó i Nàdia Olm. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

Nou èxit rotund de l'acte de cloenda de 'Amb Veu de Dona' amb ple absolut per escoltar la popular periodista Rosa Maria Calaf sobre dones i periodisme.

La veterana reportera va donar la seva visió sobre la situació actual del periodisme internacional i també de les dones periodistes en particular.

Com a pionera de les corresponsals femenines a Espanya, li preocupa com les empreses han deixat d'invertir en corresponsalies quan la informació internacional ens afecta a tots. I alerta que la tecnologia no s'està invertint en fer un periodisme millor.

Calaf va explicar la seva trajectòria professional remarcant que no va ser gens fàcil en ser dona. Com a anècdota va explicar que a TVE no hi havia lavabos per a dones en la redacció quan ella va començar, a principis dels anys setanta.

També va explicar la intensa lluita per aconseguir ser corresponsal internacional, tasca que no va exercir fins gairebé una dècada després de començar com a reportera.

Sent corresponsal a diversos països, com la Xina, Rússia, Sud-amèrica o Estats Units, no va patir pressions polítiques directes però sí va reconéixer que determinats temes no sortien malgrat enviar les cròniques.

I va alertar que malgrat actualment les redaccions estan ocupades majoritàriament per dones, no arriben a copar els càrrecs directius ni els llocs de responsabilitat i que les dones són les que més pateixen la precarietat laboral que afecta el sector. També va alertar que aquesta precarietat afecta la qualitat de la informació que reben els ciutadans que avui està molt intoxicada per la irrupció de les xarxes socials i les fake news.

Rosa Maria Calaf conversa amb Laura Estrada sobre dones i periodisme a la cloenda de 'Amb Veu de Dona'. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Va demanar responsabilitats als Governs per garantir la llibertat informativa i va traslladar als ciutadans també la necessitat de ser consumidors responsables a l'hora d'informar-se i compartir notícies. Assegura que les societats desinformades són més fàcilment manipulables davant fenomens com la irrupció de presidents autoritats com Orban, Trump o Erdogan.

També va alertar que avui es premia l'emoció i no els fets, que habitualment no s'expliquen. Així com d'una proliferació de la informació espectacle en detriment de la bona informació.

Així mateix va posar de relleu la situació d'edatisme que viuen els mitjans audiovisuals i les xarxes socials en què les dones grans s'invisibilitzen, cosa que no passa al seu entendre amb els periodistes de més edat.

Rosa Maria Calaf també va parlar de la situació de les dones al món. Acaba de tornar d'un viatge a Aràbia Saudita que actualment està intentant demostrar al món un estat d'obertura. Per a Calaf és una façana i les dones continuen patint una degradació dels seus drets més elementals.

La cloenda de 'Amb Veu de Dona' va comptar també amb la presència de la nova Secretària d'Estat d'Igualtat, Mariona Cadena, en el què ha estat el seu primer acte públic. Al seu discurs va desvetllar que treballarà per desplegar la llei d'igualtat entre homes i dones i que un dels eixos centrals del seu mandat es concentrarà en l'àmbit de l'educació.

Ahir Cadena precisament va visitar l'Institut Andorrà de les Dones adoptant els mateixos compromisos.

La cloenda de Amb Veu de Dona també va servir per homenatjar les deu dones de la cinquena temporada de la sèrie i que són, en aquest ordre, Anna Maria Alegret, Rosario Balletbó, Lourdes Riba, Maria Dolors Agràs, Mariona Gonzalez, Judit Gaset, Marta Alberch, Sylvia Steinbrecht, Sofia Domingos i Nàdia Olm i es va tancar amb l'actuació musical de Noa Asthi qui va oferir un petit repertori de temes propis i versions.

Noa Asthi durant l'actuació de la cloenda de 'Amb Veu de Dona'. / Ràdio SER Principat d'Andorra

L'acte ha comptat amb el suport de l'àrea de polítiques d'igualtat del Govern d'Andorra i amb el patrocini d'Andorra Telecom, el Consell General, MoraBanc i l'Ambaixada d'Espanya a Andorra.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00