Per què l'Alt Empordà no ha arribat encara al 70% de població vacunada?
Des de la Fundació Salut Empordà creuen que hi ha una sèrie de motius com el tipus de població i l'organització de la vacunació massiva
Figueres
L'Alt Empordà és la única comarca gironina que encara no ha arribat al 70% de vacunació. No hi ha una sola raó per explicar que l'Alt Empordà sigui el vagó de cua amb població amb pauta completa a les comarques de Girona.
El director d'innovació i recerca de la fundació salut Empordà, Pere Plaja, explica que hi ha una sèrie de factors relacionats amb temes com l'esquerda digital i o reticències de col·lectius específics.
Pere Plaja, direcotr d'innovació i recerca a la Fundació Salut Empordà
07:58
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000023310/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
A través de mediadors i serveis socials han detectat que població d'ètnia gitana o magribí, no es volen vacunar per creences falses sobre els efectes secundaris.
També hi ha el perfil de jubilats estrangers que estan empadronats aquí però s'han vacunat al seu país i no surten a l'estadística. A més, al dependre del turisme també estimen que hi ha gent que ha fet la temporada que ha decidit no vacunar-se i esperen que ara ho comenci a fer.
Plaja també detalla que la fase de vacunació massiva no encaixa amb la comarca amb més municipis de Catalunya, que no sempre estan ben comunicats.
Tots aquests condicionants expliquen també que l'Alt Empordà tingui menys casos detectats de Covid però una taxa més alta d'ingressats i defuncions, que interpreten que se n'han detectat menys i per tant hi hagi més gent immunitzada per passar la malaltia.
Jordi Altesa Cabanas
Editor del programa Soroll en Ràdio Girona. Periodista y criminólogo.