Sociedad | Actualidad

Pell humana per curar tendons i hèrnies

Hospitals catalans com el de Bellvitge utilitzen pell depurada provinent de cadàvers per curar diverses patologies sense que el cos del pacient generi rebuig. Aquest material el processa el banc de Sang i Teixits de Catalunya

Imagte del Banc de Teixits / ACN

Barcelona

Important avenç per reparar tendons i hèrnies sense haver de recórrer a material sintètic. Els hospitals catalans estan utilitzant amb èxit un nou recobriment desenvolupat pel banc de sang i teixits fet a base de pell humana. És una pell procedent de donacions que s'ha processat per deixar-la sense cèl·lules, perquè s'integri al cos del pacient sense provocar rebuig. També es fa servir en cirurgia maxil·lofacial i ara s'està provant per tractar la incontinència urinària en les dones.

És la pell descel·lularitzada, és a dir, pell sense cèl·lules. Té un nom complicat de dir, però múltiples utilitats, tal com explica Oscar Fariñas, un dels integrants de la unitat de tractament de la pell del Banc de Sang i Teixits: “Sense cèl·lules -explica- el que queda és una matriu dèrmica neta que es pot implantar als pacients sense l'inconvenient del rebuig i amb l'avantatge que afavoreix una regeneració més ràpida i natural. Quan es col·loca al cos del receptor, comença una invasió de les seves pròpies cèl·lules. Aquí s'inicia la regeneració del teixit malmès”.

Pell extreta de cadàvers

La pell prové de donacions: s'extreu de cadàvers. El banc rep el material, el processa i l'emmagatzema en dipòsits especials per garantir la seva conservació. Ara l'objectiu és fer servir aquesta malla dèrmica per regenerar el sòl pèlvic, la musculatura de la pelvis que sosté l'úter i la bufeta i que, en algunes dones, es debilita amb el pas dels anys o per diferents parts. Fins ara aquesta degeneració només es podia tractar col·locant unes malles sintètiques molt problemàtiques.

Aquesta matriu dèrmica la va desenvolupar fa 5 anys l'emergent departament de medicina regenerativa del Banc de Sang i Teixits. Fa dos anys que està disponible per a ús mèdic i és un recurs que ja utilitza habitualment el servei de traumatologia de l'Hospital de Bellvitge, per exemple, per a la cirurgia d'espatlla.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00