Actualidad

La vacuna d'Hipra ja pot començar els assajos en humans

Serà la primera prova d'una vacuna fabricada a l'estat espanyol per combatre la COVID

Una planta d'Hipra a Amer / Hipra

Girona

L'Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat els assajos clínics en humans de la vacuna de la farmacèutica Hipra, que es fabrica a Amer. Serà la primera prova d'una vacuna fabricada a l'estat espanyol per combatre la COVID.

L'assaig es farà a l'hospital Clínic i al Trueta i servirà per provar l'eficàcia de la fórmula de la vacuna, que han millorat per adaptar-se millor a les diferents variants del virus, inclosa la variant delta. Hi participaran desenes de voluntaris d'entre 18 i 39 anys que rebran les dues dosis en 21 dies per completar la pauta.

Más información

L'estudi dividirà els voluntaris en grups, i començarà administrant la dosi més baixa. Després, si no s'ha detectat cap problema, anirà provant la resta de dosis.

El test forma part de les dues primeres fases del procés d'autorització de la vacuna, que serà una de les primeres que es basarà en proteïna recombinant i que es conservarà entre 2 i 8 graus.

Hipra confia produir l'any que ve entre 600 i 900 milions de dosis i que el 2023 en siguin 1.200. Per tal d'assumir aquesta producció, la companyia ha comprat uns nous terrenys a prop de l'AP-7 a Aiguaviva, i preveu contractar desenes de treballadors.

Particularitats de la vacuna

La tecnologia de la vacuna està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment similars, però una corresponent a la variant alfa i una altra corresponent a la variant beta, que s'uneixen tot formant una estructura única anomenada dímer, i que s'acompanyen d'un adjuvant que incrementa la resposta immunològica.

Aquesta combinació és capaç de generar una resposta immunològica davant d'una de les proteïnes del virus SARS-CoV-2, coneguda com a proteïna S (de spike, també anomenada "proteïna espiga", en català). Aquest sistema és el mateix que s'ha utilitzat per a les vacunes de Novavax i Sanofi, que ja estan en procés d'avaluació per al seu potencial autorització per part de l'Agència Europea del Medicament, però a diferència d'aquests vaccins, el d'Hipra expressa proteïnes de dues variants diferents.

Sobre la firma

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00