Hoy por Hoy Reus
Sociedad | Actualidad
Cultura

Retorn a la Casa Navàs original

La joia modernista de Reus inicia la primera fase de recuperació del seu aspecte original: la reconstrucció del capcer que va ser derruït, junt amb la torre que coronava la casa, durant un dels bombardejos que va patir la ciutat el 1938.

La façana de la Casa Navàs canviarà l'aspecte que ha tingut durant els darrers 80 anys. / Helena Grau

Reus

El capcer original de la Casa Navàs de Reus tornarà a lluir a partir de la Setmana Santa d'aquest 2020. La directora de la casa, Silvia Sagalà, i un dels arquitectes encarregats de la primera fase de la reconstrucció, Joan Tous, han avançat els detalls de les tasques de renovació de la casa, que començaran durant la setmana del 13 al 17 de gener.

Ho han fet als micròfons de Ràdio Reus, en una entrevista a la segona planta de la Casa Navàs, un espai que està tancat al públic i que se situa just a sota d'on es reconstruirà aquest element tan característic de la façana original. Tal com ha explicat Sagalà, la Comissió de Patrimoni de la Generalitat ha donat el vistiplau perquè la recuperació tiri endavant: serà amb pedra natural i no amb pedra artificial, com s'havia previst en un inici. Pots recuperar l'entrevista a continuació. 

La directora de la casa ha avançat també a Ràdio Reus que durant l'any 2019 un total de 32.000 persones han passat per la joia modernista de la plaça del Mercadal. Segons Sagalà, el procés per iniciar aquest primer projecte de reconstrucció ha sigut molt llarg i laboriós. Tot i això, Sagalà ha assegurat que la segona fase, que correspon a la reconstrucció de la torre, encara serà més complicada.

Moment de l'entrevista amb la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà, al segon pis de l'edifici modernista.

Moment de l'entrevista amb la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà, al segon pis de l'edifici modernista. / Helena Grau

L'arquitecte Joan Tous ha parlat sobre els detalls tècnics de la reconstrucció del capcer. Ha explicat que la recuperació de restes de la façana original, que es trobaven a diferents masos de la família Font de Rubinat, situats al terme municipal de Reus, han esdevingut un element fonamental per al projecte. Una tasca per la qual també s'han utilitzat imatges d'arxiu de l'època, però que no han estat suficients. Tous també ha destacat la importància de la memòria històrica de la casa, i ha assegurat que les tasques es duran a terme de manera que es pugui identificar que es tracta d'un capcer reconstruït, perquè així es faci palesa d'evolució història de les diferents etapes de la casa.

Interior de la joia modernista projectada per Lluís Domènech i Montaner.

Interior de la joia modernista projectada per Lluís Domènech i Montaner. / Helena Grau

A més a més, Silvia Sagalà ha recordat que s'engegarà la campanya 'Sigues testimoni, viu el canvi', un concurs de pintura i de fotografia a les xarxes en el qual els guanyadors es podran endur fins a 600 i 100 euros, respectivament. D'altra banda, Sagalà també ha explicat algunes de les anècdotes del bombardeig, que es va dur a terme l'any 1938 i que va acabar ensorrant la torre, el capcer i el sostre de la segona planta de la Casa Navàs.

Un dels arquitectes, Joan Tous, ha explicat els detalls del projecte al Soroll Camp de Tarragona.

Un dels arquitectes, Joan Tous, ha explicat els detalls del projecte al Soroll Camp de Tarragona. / Helena Grau

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00