Sociedad | Actualidad
ESTADÍSTICA

El cost de la vida se situa per sobre del sou mínim, de 1.050 a 1.200 euros

Un 2,4% de la població pateix privació material severa

El ministre Xavier Espot durant la compareixença a la comissió legislativa d'Afers Socials per presentar els resultats de l'estudi sobre el cost real de la vida. / B.N. (ANA)

El ministre Xavier Espot durant la compareixença a la comissió legislativa d'Afers Socials per presentar els resultats de l'estudi sobre el cost real de la vida.

Andorra la Vella

El cost real de la vida se situa entre els 1050 i els 1.200 euros, i supera el sou mínim.

Aquesta tarda s'ha fet públic l'estudi sobre el cost real de la vida, que el Consell General va encomanar al Govern l'any 2017. Segons aquest informe, la despesa anual d'una llar unipersonal és d'entre 12.700 i 15.000 euros.

Tal i com ha explicat el director del departament d'Estadística, Enric Ripoll, el resultat s'ha obtingut tenint en compte diferents fonts, entre elles, l'IPC, l'enquesta de condicions de vida del 2018, la de beneficiaris d'ajuts econòmics, i la de pressupostos familiars del 2014-2016. Això últim ha estat fortament criticat pel conseller general del PS, Pere López, que considera que "les dades de l'estudi no són actuals".

En qualsevol cas, López també ha volgut posar en relleu que "el salari mínim es troba per sota del que s'ha determinat com el cost real de la vida".

De la seva banda, el ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, ha defensat que l'estudi "va molt més enllà de l'enquesta de pressupostos familiars" i que "és fidedigne". Ha afegit, a més, que "ha de servir de punt de partida per a la implementació de futures polítiques socials". En aquest sentit, ha assenyalat que "s'hauria de treballar per anar augmentant el salari mínim per damunt de l'IPC i fins arribar als 1.200 euros".

Més enllà del cost real de la vida, l'informe també mostra que el 2,4% de la població es troba en privació material severa, és a dir, amb limitacions econòmiques que l'impedeixen, per exemple, tenir una alimentació que inclogui carn, peix o pollastre almenys cada dos dies. La dada ha despertat la preocupació de la consellera general independent Sílvia Bonet, però Espot l'ha volgut contextualitzar, tot subratllant que és millor que la dels països de l'entorn com França o Espanya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00