Sociedad | Actualidad

Els lloguers toquen sostre

L'Observatori Metropolità de l'Habitatge apunta que es comença a trencar l'increment alcista dels preus dels lloguers. Creuen que els propietaris s'han començat a adonar que els preus dels lloguers són inassumibles per la majoria de la població

(ACN)

Barcelona

L'any passat els preus dels lloguers van créixer un 12% a Barcelona. Aquest any han seguit creixent, però la meitat, un 6%. Segons l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, aquesta és una dada que demostra que els propietaris s'estan "adaptant" a la demanda dels llogaters de la ciutat. "Tendeixen a ajustar el preu" apunta la presidenta de l'Observatori, Carme Trilla, que en altres paraules explica, "els lloguers han tocat sostre".

L'estudi annual de l'Observatori apunta, de fet, que el 70% de la oferta de lloguer està per sobre dels mil euros a la capital catalana, però en canvi els llogaters busquen pisos entre els 600 o els 800 euros com a màxim. Uns desajustos del mercat que estarien fent reflexionar els propietaris.

300.000 persones de l'Àrea Metropolitana paguen un lloguer més alt al que podrien assumir. Són el 43% de llogaters. Unes xifres idèntiques a les de l'any passat. "Són persones que tenen por a ser desnonades", apunta Trilla, que es pregunta com arriben a final de més aquestes famílies, que en alguns casos poden destinar el 70% dels seus ingressos a pagar el lloguer. De fet, segons apunta aquesta estudi, les persones que cobren al voltant de mil euros i volen viure soles els hi costa el mateix comprar un pis que llogar-ne un. Hauran d'invertir el 70% del seu sou a pagar-lo.

Aquest any l'Observatori Metropilità de l'Habitatge ha volgut esbrinar qui són els principals propietaris del parc d'habitatge de Barcelona. Només un 10% dels pisos recauen en grans tenidors: bancs o empreses que tenen més de 70 habitatges cadascún. De fet, el 60% dels pisos de la capital estan en mans de propietaris particulars que lloguen un únic pis.

La presentació de l'estudi annual s'ha fet al curs "Garantir l'accés i la permanència en l'habitatge, dos reptes col·lectius" organitzat pel Consorci Universitat Internacional Menendez Pelayo Barcelona (CUIMPB) - Centre Ernest Lluch.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00