El turisme científic aterra a Girona
Les comarques de Girona acullen les primeres rutes científiques de Catalunya
Permeten, per exemple, saber quin és el procés químic que s'amaga darrere l'elaboració d'un formatge o quant de temps ha d'esperar una alzina per tornar a fer suro
Girona
A Girona, s'estrenen aquest estiu les rutes cíentífiques. Són un nou producte que vol defugir del turisme convencional. Hi ha una ruta cada comarca i permeten, per exemple, saber quin és el procés químic que s'amaga darrere l'elaboració d'un formatge o quant de temps ha d'esperar una alzina per tornar a fer suro.
És una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Hi col·laboren museus, centres de recerca, parcs naturals i algunes empreses. És el que anomenen turisme científic, que pretén atraure un públic familiar i despertar vocacions científiques als més joves. Les vuit rutes estan pensades per un cap de setmana.
Plantegen, per exemple, anar a la Cerdanya i conèixer l'origen de l'or que extreien els romans. Marc Portella, responsable del projecte Surt de Recerca, explica que el turisme científic "no són investigadors en bata blanca", sinó que poden ser unes visites a una granja, on s'expliqui el procés de fermentació.
Marc Portella - responsable de Surt de Recerca i de Turisme Científic d'FCRi
00:20
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Els seus impulsors asseguren que Girona ja té infraestructures científiques, però que mai fins ara s'havien desenvolupat aquests recursos turístics. Plantegen explicacions fàcils i didàctiques en cada punt, que acostuma a ser un espai allunyat dels principals nuclis turístics. La iniciativa de les rutes científiques és pionera a l'Estat espanyol i esperen que s'ampliï a tota Catalunya. Les rutes combinen activitats de pagament i gratuïtes.
David Parreño Mont
Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...