Sociedad | Actualidad

Aragó demana a l'Ajuntament de Tortosa l'exhumació d'un maquis mort el 1954

Es tracta del cos de Francisco Serrano Iranzo, que va morir durant un assalt a la masia de la família Nomen als Reguers

Imatge d'arxiu de l'entrada al cementiri de Sant Llàtzer de Tortosa. / Sonia Castelló

Imatge d'arxiu de l'entrada al cementiri de Sant Llàtzer de Tortosa.

Tortosa

El Govern de l’Aragó vol exhumar els cossos de víctimes aragoneses de la dictadura franquista que estan enterrades en altres comunitats autònomes per poder tornar-los a les seues famílies. I ha decidit començar amb les restes de quatre maquis, membres de l’Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón, l’AGLA, i que van morir en enfrontaments al massís del Port. Un d’aquests maquis, Francisco Serrano Iranzo, està enterrat segons diverses fonts orals a Tortosa. El govern aragonès ja ha sol·licitat formalment a l’Ajuntament de la capital del Baix Ebre permís per exhumar el cos.

Francisco Serrano, també conegut com El rubio, va morir el 3 d’agost de 1954 a la pedania tortosina dels Reguers, després de ser tirotejat per un dels fills de la família Nomen. Serrano i Florenci Pla Messeguer, el cèlebre maquis La Pastora, havien anat a la masia de la coneguda família arrossaire per assaltar-la. Serrano va deixar una filla, Lídia, que viu a la localitat terolenca de Castellote i que fa uns anys va demanar recuperar el cos del seu pare.

Serrano Iranzo estaria enterrat en una tomba sense nom al cementiri de Tortosa. Segons la carta que el Govern aragonès ha enviat a l’ajuntament tortosí, antics companys de Serrano fins i tot havien portat flors a la tomba entre els anys 70 i 90 del segle passat. Julio Embid, director general de Relacions Institucionals i Desenvolupament Estatutari del Govern de l’Aragó, ha confirmat a Ràdio Ebre la petició d’exhumació. “Hem trobat molt bona predisposició des de l’Ajuntament de Tortosa. Esperem aconseguir l’exhumació”, ha dit. Embid ha precisat també que el govern aragonès es farà càrrec de totes les despeses de l’exhumació i identificació de les restes.

El director general de Relacions Institucionals i Desenvolupament Estatutari del Govern de l’Aragó ha apuntat que aquest procés que ara comencen és un avançament de cara a crear també a l’Aragó un banc d’ADN com el que ja existeix a Catalunya per identificar restes de desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura. Afirma que han decidit emprendre el projecte davant la inacció del Govern espanyol.

Per la seua banda, fonts de l’Ajuntament de Tortosa han confirmat que es col·laborarà amb el Govern de l’Aragó perquè es puguin recuperar les restes de Serrano Iranzo. S'ha revisat documentació municipal per tractar de trobar alguna referència a l’enterrament. De moment, però, no se n’ha trobat cap i és molt probable que s’hagi d’acabar recorrent a les fonts orals per poder trobar el lloc exacte.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00