Sociedad | Actualidad

Els Mossos reforçaran la vigilància de jutges, fiscals i polítics del PSC, PP i Ciutadans

El Comissari cap de la policia catalana dóna instruccions per incrementar la seguretat a jutjats, seus d’aquests partits i edificis de l’Estat i europeus en un nou pla que es diu Minerva

Els Mossos tenen ordres d’identificar els membres de protestes i talls de carretera i decidir si han comès algun delicte

Manifestants i mossos durant un dels talls de carretera als accessos de Tarragona. Imatge del 25 de març de 2018 / Sílvia Jardí (ACN)

Barcelona

El Comissari cap dels Mossos ha ordenat reforçar la vigilància als edificis judicials, als jutges i als partits polítics contraris a la independència. També ha donat instruccions precises als agents que hagin de denunciar persones que es manifestin o com han d'actuar en cas de talls de carretera.

Les directrius arriben just després que els anomenats comitès de defensa de la república hagin apujat el to. La Fiscalia de l'Audiència Nacional va plantejar perseguir als manifestants per un delicte de rebel·lió

És la resposta dels Mossos a les protestes dels CDR que els últims dies han esquitxat diversos punts del territori i un seguit de mesures preventives al que pot venir si la justícia alemanya decideix extradir a Carles Puigdemont a Espanya.

Els Mossos han creat un nou pla operatiu que es diu Minerva, que formalment es posa en marxa a partir d’aquest dimecres i que, bàsicament té dues branques: una intensificació i ampliació de la vigilància i escorta en instal·lacions públiques sensibles, com jutjats o els edificis de l'Estat i europeus a Catalunya i a determinats polítics i partits.

Les ordres del Comissari cap, Ferran López, expliciten que els responsables de les diferents comissaries s'han de posar en contacte amb jutges i fiscals per analitzar si necessiten vigilància, incrementar-la si ja la tenen o fins i tot incloure els seus domicilis entre els punts sensibles per les patrulles. El mateix passa amb els partits polítics, però el cap dels Mossos només contempla augmentar la vigilància en el cas d'edificis i membres del Partit Popular, Ciutadans i el PSC.

L'altra branca inclou instruccions concretes als agents a l'hora d'afrontar manifestacions i actes de protesta. Segons aquestes directrius els Mossos d'Esquadra “tenen l’imperatiu” d'identificar els manifestants i deixar a criteri dels comandaments si cal fer una denúncia penal per desordres públics o danys. O bé deixar-ho en una denúncia administrativa. En el cas de talls de carretera, els agents hauran de valorar si els obstacles que els manifestants posin a la via poden suposar un perill pels conductors i en aquest cas podrien imputar-los un delicte contra la seguretat del trànsit. Les instruccions també deixen clar que fer pintades no és violència sobre les coses. I recomana que en cas que s’hagi d’enregistrar alguna actuació es faci per la via d’urgència i amb autorització del cap de Regió. La policia no pot gravar imatges sense el permís de la Comissió Catalana de Videovigilància. Però en casos de delicte flagrant ho poden fer per la via d’urgència i informar després.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00