Sociedad | Actualidad

En segona votació

Com estava previst, el diputat d'ERC ha estat elegit president del Parlament en segona votació

undefined

Barcelona

No hi ha hagut sorpresa. Roger Torrent ha estat elegit president del Parlament de Catalunya en segona votació, com ja es preveia. I ha estat elegit amb el vot delegat dels electes empresonats, Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, i sense la participació dels cinc diputats fuigits a Brussel·les.I amb l'abstenció dels diputats de Catalunya en Comú, que han estat claus perquè prosperés la candidatura del fins ara alcalde de Sarrià de Ter.

Els resultats de la primera i la segona votació han estat calcats. Torrent ha rebut 65 vots a favor i Espejo-Saavedra 56, malgrat que els grups parlamentaris de Cs, el PSC i el PPC sumen 57 diputats. I totes dues vegades hi ha hagut finalment 9 vots en blanc: és a dir que un diputat del bloc del 'no' s'ha sumat a l'opció dels comuns, que ja havien anunciat que no votarien a favor de cap candidat. Fonts del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, amb Miquel Iceta i Ramon Espadaler al capdavant, han negat que cap dels seus 17 diputats hagi apostat per un vot diferenciat.

També, com estava previst, han resultat elegits els dos vicepresidents. El primer, Josep Costa, de Junts per Catalunya i el segon, José María Espejo Saavedra, de Ciutadans.

La sessió constitutiva ha deixat algunes imatges simbòliques, com els llaços grocs que ocupaven els escons dels diputats empresonats o fugits, els Comuns desmarcats de la resta de l'oposició, a l'esquerra de l'hemicicle, o els aplaudiments dels independentistes quan eran cridats a votar els absents.

També ha registrat un discurs insòlit, el del president de la mesa d'edat, Ernest Maragall, que ha mostrat la seva "indignació" pel fet que vuit diputats electes independentistes no puguin ser avui presents en estar "empresonats" o a l'"exili" a Bèlgica.

El president de la Mesa d'Edat, Ernest Maragall, votant durant la constitució del Parlament

El president de la Mesa d'Edat, Ernest Maragall, votant durant la constitució del Parlament / Elisenda Rosanas

Abans de donar pas a les votacions per elegir el president del Parlament i la resta de membres de la nova Mesa, Maragall ha volgut prendre la paraula i pronunciar un discurs, no en to protocol·lari sinó amb una intensa càrrega política, per carregar contra un Estat que "només sap humiliar i castigar".

  • QuI ÉS ROGER TORRENT?

 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00