Sociedad | Actualidad

El Govern aragonés critica la lluita antitransvasista en un llibre enviat a ajuntaments catalans de la Franja

El llibre, que és un regal de Nadal del Govern aragonés als ajuntaments catalans propers a la Franja de Ponent, critica la "exigència unilateral de cabals per al Delta"

Pla obert on es pot veure el president d'Aragó, Javier Lambán, durant el discurs de Cap d'Any al costat de les obres de Sixena. / Govern d'Aragó (ACN)

Pla obert on es pot veure el president d'Aragó, Javier Lambán, durant el discurs de Cap d'Any al costat de les obres de Sixena.

Móra d'Ebre

El Govern d’Aragó ha enviat com a regal de Nadal als ajuntaments catalans propers a la Franja de Ponent un llibre que en teoria busca estretir llaços de convivència entre catalans i aragonesos.

A la pràctica, però, el regal està generant un fort rebuig en molts dels ajuntaments que l’han rebut. El llibre ha arribat a alguns ajuntaments de la Ribera d’Ebre, on han molestat el to i els dards contra la reivindicació d’un cabal ecològic adequat per al Delta de l’Ebre.

En el pròleg del llibre, que signen el president aragonès Javier Lambán i el president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez Quero, es parla de la “reiterada i il·legal pretensió de transvasar a Barcelona aigua de la conca de l’Ebre o de la exigència unilateral de cabals per al Delta, cosa que suposaria de fet la supressió de la reserva hídrica” que contempla l’Estatut aragonès.

Aquestes afirmacions, han molestat a Flix, on ha arribat un exemplar. El primer tinent d’alcalde, Francesc Barbero, ha criticat obertament el to del llibre, que duu per títol “Tejidos de vecindad”.

“Dona una sensació estranya que un llibre que es fa amb intencions d’acostament acabi caient en tòpics i desqualificacions fàcils i un to perdonavides”, valora Barbero.

Aquest dimecres alguns mitjans de comunicació es feien ressò de les queixes d’alcaldes de Lleida, molt molestos perquè el llibre també fa un ús partidista del conflicte per les obres d’art del monestir de Sixena.

Alguns alcaldes fins i tot han anunciat que tornaran el llibre com a mostra de protesta. A Flix, però, opten per guardar-lo.

“No mereix ni l’esforç d’haver de pagar els ports de missatgeria”, deixa anar el tinent d’alcalde. “Sí que el guardarem a l’arxiu. Que no es pugui negar que algun dia a l’Ajuntament hi va arribar aquest llibre amb aquest to infumable i aquesta voluntat de crispar”, afegeix.

En el llibre també hi ha nombroses crítiques al procés independentista català. Es parla literalment de “desraó absoluta del plantejament secessionista”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00