Hoy por hoy Tarragona
Actualidad
PARLAMENT

Justícia Històrica

El Parlament de Catalunya vol impulsar una iniciativa pionera a Espanya per la que s’anul·larien els judicis sumaríssims del franquisme. A Tarragona es van jutjar 10.238 persones i 691 les van condemnar a mort.

Parlament de Catalunya / Garrido.R ACN

Tortosa

“El meu pare, en uns temps que no eren gens propicis, no va tenir manera de fer res positiu, es va morir fa 17 anys” . Josep Rodríguez, tortosí que aquest dimecres serà a la a la tribuna de convidats del Parlament de Catalunya quan es preveu que s’aprovi una proposició no de llei per anular els judicis sumaríssims del franquisme.

Aquesta mesura busca reparar la memòria històrica de totes aquestes víctimes del franquisme i actuar davant la negativa del Govern espanyol a anular aquests judicis sumaris al llarg dels darrers 40 anys de democràcia. La presentaran per Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot.

Josep Rodríguez és nét del darrer alcalde republicà de Tortosa, jutjat i afusellat el 8 d’agost de l’any 1939 després de ser sotmès a un consell de guerra a la presó de Pilats de Tarragona. Amb aquesta iniciativa Rodríguez considera que finalitzarà el gran oblit que van patir els represaliats i els seus fills.

Segons les dades de l’arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona, 10.238 persones residents a la demarcació de Tarragona van ser sotmeses a judicis sumaríssims. 691 van ser condemnades a mort. A més tenim que a la demarcació de Tarragona residien prop del 21 per cent de tots els represaliats pel règim franquista a Catalunya. Més de la meitat eren veïns de les comarques del Tarragonés, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00