Viernes, 22 de Septiembre de 2023

Otras localidades

Un cadàver urbanístic a primera línea de mar

La regeneració de la Pletera, a debat

Els habitants de Torroella i l'Estartit podran opinar sobre com volen que quedi l'espai un cop s'hagi retirat la runa de la urbanització inacabada

Els habitants de Torroella de Montgrí i l'Estartit podran opinar sobre com volen que quedi la Pletera un cop s'hagi tret la runa de la urbanització fallida que s'hi va construir ara fa 30 anys. Els responsables del projecte diuen que la part ambiental està bastant definida però que hi ha molts aspectes que estan oberts a discussió.

La Pletera és un cadàver urbanístic a primera línia de mar construït a mitjans dels anys vuitanta sobre unes closes i aiguamolls a tocar a la desembocadura del riu Ter. Havia de tenir sis illes de cases (com s’aprecia a la foto), només se'n va edificar una però la quadrícula de formigó del que havia de ser estava feta i s’ha anat deteriorant.

Ara, la Unió Europea pagarà el 75% dels 2’6 milions d’euros que costa treure la runa i restaurar l'espai mitjançant un projecte Life+NATURA (2013) demanat per l'Ajuntament i la Càtedra d'Ecosistemes Litorarals Mediterranis de la UdG. El 25% restant ho pagaran diferents administracions (Generalitat, Diputació, empresa pública Tragsa, Ajuntament i Càtedra).

L\'espai suposa un perill pels curiosos perquè està molt deteriorat

Els treballs consisteixen en retirar la runa i deixar l'espai –amb les llacunes- tal i com era, en un termini de quatre anys. El responsable de la Càtedra, Xavier Quintana, diu que quan la part principal del projecte estigui definida s'exposarà als ciutadans perquè tothom hi pugui “dir la seva, veure-ho o, com a mínim, entendre per què es fa d’una manera o d’una altra”. Segons Quintana, es tracta “d’aclarir les coses abans” de què les màquines comencin a fer la feina. Les aportacions dels veïns del municipi seran, sobretot, d’aquella part del projecte que toca a l’ús públic de l’espai i als accessos.

Això serà en una segona fase. En una primera i amb una proposta ja bastant consensuada, s'està demanant l'opinió de persones concretes o entitats que, entenen des de la Càtedra, poden fer aportacions valuoses.

Quintana creu que abans d’acabar l’any o a principis de l’any vinent poden tenir un primer redactat i així poder disposar de prou mesos per “incorporar els canvis” que surtin d’aquest procés de participació més general. La intenció dels impulsors del projecte és començar les obres l’estiu del 2015, com a molt tard.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?